HARSTAD: Varsom.no kunne i går fortelle om rasfare grad 3. Det regnes som betydelig.

Samme dag tok Minde Høst turen til Vetefjellet utenfor Harstad. Turen gikk til områmellom Sollifjellet og mot Storlitinden

- For noen dager siden meldte en av byens faste rapportører inn om et lite ras nettopp i området ved Vetefjellet, sier Minde Høst.

Vi traff han i går på parkeringsplassen ved Røde Kors-hytta mellom Harstad og Kvæfjord.

Rapporter

- Underveis på turen vil jeg rapportere inn forholdene som finnes i området rundt Vetefjellet, forteller Minde Høst.

- Etter at turen er unnagjort vil jeg i løpet av turen gikk en fyldigere rapport på sidene til varsom.no.

Mye snø

- Mye snøfall og vind er med på å bygge om lag som kan bli ustabil. Dette endre seg fort.

- En dag kan det være fare for ras i et område. Den neste uken kan det være flott forhold, sier veiviseren for trygge fjellturer i Harstad-området.

- Hovedmålet er at folk i området skal ha nok rapporter så de selv kan velge hvor de skal gå og hvor de ikke skal gå, sier Espen.

Skiglede

- Vi ønsker at folk skal komme seg ut og til fjells, sier han.

- For de som liker toppturer og kjøring i puddersnø, så er det nok helt perfekt forhold i disse dager, sier han, og hiver litt av snøen opp i lufta.

- Det tar litt tid å gå opp. Men da for en også studert hvor en skal kjøre ned igjen, sier Espen, mens han klargjør en helt ny sekk som skal prøves ut.

Den fylles med nødvendige hjelpemiddel for en slik tur.

- Ustyret er også viktig. Fjellskiene jeg har under bena er håndlaget på Oppdal. Det er en av tre skipar av denne typen her i byen, forklarer fjellmannen som akkurat nå er på vei inn i høysesongen for fjellturer.

På farten

Fra 1. desember til 1. juni er han ukentlig i fjellet for å sjekke skredfaren i vår region.

- Min jobb er å rapportere inn fra mine turer to ganger i uken til nettstedet varsom.no.

- Det er viktig for oss som jobber med dette å gi de som går i fjellet en bedre og tryggere opplevelse av å gå i fjellet.

- Vi har heldigvis ikke hatt mange episoder med skred der menneskeliv har gått tapt, sier han.

I Tromsø-området og i Nord-Troms har det de siste årene være flere rasulykker der menneskeliv har gått tapt

- For to år siden var jeg i området ved Riksgränsen, da det ble utløst et skred av noen skiløpere i en dal like ved. Den gang var jeg med å gravde frem en av persoenene som ble tatt av skred, minnes han.

Region

Espen har ansvaret for regionen Vesterålen. Området går fra Grytøya, Andøya, Andørja, inn i Tjeldsundet, Digermulen og tilbake til Grytøya.

- Her sjekkes snøforholdene som er i de aktuelle områdene nesten hver dag av meg eller andre, sier han.

- Jeg er en av flere skredobservatører som er engasjert av varsom.no. Jeg har hatt jobben siden 2013, forteller den fjellvante mannen, som er bosatt i byen med lokal samboer og barn.

Minde Høst var tilbake i Harstad i 2013 etter 10 år i Bergen. Før den tid jobbbet han i Forsvaret. Blant annet på Trondenes i Harstad.

KLARGJØR: Skredobervatør Espen Minde Høst i Harstad sjekker skredfaren for region Vesterålen. Han sjekker også fjellene i Harstad-området. Her klargjøres det for tur til Vetefjellet og Storlitinden i Harstad. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa
USTYR: Harstad-bosatte Espen Minde Høst er skreobservatør for varsom.no. Her klargjør han ustyret for tur til å sjekke snøforholdene ved Vetefjellet utenfor Harstad. Foto: Picasa
SKI: - Flotte forhold. I dag er det flott forhold for å kjøre i løssnø, sier Espen Minde Høst, som er klar med sine fjellski for å sjekke forholdene rundt Vetefjellet fredag formiddag. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa