Selv om Ibestad har forhandlet frem en intensjonsavtale sammen med Evenes, Tjeldsund, Skånland, Kvæfjord, Lødingen og Harstad om å se på muligheter for å slå seg sammen, har Ibestad ifølge ordfører Dag Sigurd Brustind forhandlet frem en avtale med Harstad direkte som i tilfelle sammenslåing inneholder ulike elementer.

Detaljer gjenstår

– I en felles erkjennelse av at Ibestad har helt spesielle forhold knyttet til blant annet pendling og samferdsel, har vi stilt betingelser knyttet til ferge- og hurtigbåtforbindelsen, pluss at vi ønsker å sikre oss at ulike tjenester og tilbud som skole, barnehage og sykehjem fortsatt skal være i Ibestad.

– Fortsatt gjenstår det en del detaljer i denne avtalen før vi kan gå ut offentlig med hele innholdet, men forhåpentligvis vil den kunne presenteres for kommunestyret allerede førstkommende tirsdag, sier Brustind.

Må selv finne ut

Han sier videre at forhandlinger med Midt-Troms kommuner om sammenslåing per dags dato ikke er skrinlagt, men at det her ikke foreligger noen alternativer til løsninger.

– Kommunene i Midt-Troms, og da spesielt Salangen og Lavangen, må selv finne ut av hvem de ønsker å samarbeide med. Min oppfatning er imidlertid at disse ikke ønsker å slå seg sammen eller å endre kommunestrukturen overhode, mener ibestadordføreren.

Innbyggerinvolvering

Til dette kommunestyremøtet vil politikerne få seg forelagt egen sak om innbyggerinvolvering vedrørende kommunereformen.

– Innstillingen fra formannskapet til kommunestyret er at det legges opp til en grundig innbyggerinvolvering i forkant av en folkeavstemning. Denne folkeavstemningen må være gjennomført innen midten av juni, da Ibestad kommunes standpunkt i kommunereformen må fattes innen 30. juni, forteller Brustind.

Faktabasert

I rådmann Roe Jensets vurdering står det blant annet;

– Rådmannen mener det er viktig i en sak som denne å gjennomføre en grundig innbyggerinvolvering. Utfordringen blir å få alle i tale og å greie å ta en faktabasert beslutning. Rådmannen ønsker ikke å legge føringer med hensyn til hva en bør velge av type innbyggerinvolveing etter som alle har sine styrker og svakheter.