I torsdagens møte i Evenes kommunestyre kunne flere representanter fortelle om utrivelige tilstander i befolkninga som en følge av uenighet om hvilke kommuner Evenes skal slå seg sammen med.

Det virker som om striden står mellom Narvik-alternativet og en felles ETS-kommune. Noen ønsker å markere uenigheten ved at de har sluttet å hilse på hverandre.

Ordfører Svein Erik Kristiansen er en av dem som har registrert denne tendensen til splittelse i befolkninga.

Dårlig folkeskikk

– Dette er kanskje den vanskeligste avgjørelsen vi som kommune har stått overfor, men at folk slutter å hilse på hverandre på grunn av ulike synspunkt i denne debatten, er utenfor all folkeskikk. Selv har jeg fått kritikk for at jeg ikke har tatt et standpunkt, noe jeg ikke kan forstå. Hva er vitsen med å forhandle med en rekke kommuner om en avtale hvis man på forhånd har bestemt seg? Det er i tida fram mot sommerferien vi skal samle den informasjonen som skal gjøre oss i stand til å finne det beste alternativet.

Tvangsekteskap

Signalene fra befolkninga i Evenes kan tyde på at uansett hvilke kommuner de slår seg sammen med, så vil det for en betydelig del av befolkninga føles som et tvangsekteskap. Det eneste alternativet som kan skape fred og fordragelighet, er sannsynligvis at Evenes fortsetter som egen kommune. Dette har Evenes SV programfestet.

Formaliser forholdet

Framdrift og status, pluss revidering av prosessplanen i forhold til kommunereformen var første sak på torsdagens kommunestyremøte. Etter om lag to timer ble rådmannens innstilling vedtatt med noen små justeringer og tilleggspunkter. Mesteparten av tida brukte partiene på å argumentere for sine preferanser. Sissel Haldorsen, FrP, var først på banen.

– Nå er det på tide at ordføreren sørger for å formalisere forholdet med ETS hvis han da ikke vil ha et helt harem og søker seg helt til Harstad. Jeg tror ikke du vil til Narvik, og jeg synes heller ikke at en så kjekk kar som du vil leve i sølibat i en Eveneskommune uten partnere, sa FrP-representanten med glimt i øyet.

Alt kan skje

Vararepresentant for Høyre, Viggo Berg, talte varmt for en allianse med Narvik.

– Vi blir en utkant i en storkommune sammen med Narvik, men vi kommer til å være så langt i utkanten at vi får beholde både det kommende oppvekstsenteret på Liland og sykehjemmet. Hva skjer med dette hvis vi blir en del av ETS? Hvis vi blir en del av stor-Harstad, blir vi i hvert fall en utkant. En tilknytning til Narvik gjør også at vi fortsatt kan være en del av Nordland fylke.

Svein Nilsen, SP, syntes Viggo Bergs betraktninger var vel pessimistiske.

– Jeg føler at vi har mange flere ting felles med Troms enn Nordland fylke, og en tur til fylkeshovedstaden Tromsø tar bare halvparten av tida i forhold til å reise til Bodø.

Det eneste sikre som kom ut av debatten i Evenes kommunestyre, er at siste ord i denne debatten ennå ikke er sagt.

12NYHKommunestyremøte i Evenes 2: DÅRLIG FOLKESKIKK: Det vitner om dårlig folkeskikk hvis man slutter å hilse på hverandre fordi man er uenige i en slik sak.
12NYHKommunestyremøte i Evenes 3: FORMALISER: Sissel Haldorsen, FrP, går inn for å formalisere forholdet til ETS.