Resultatet framkommer etter at investeringene er gjort opp i balanse, samtidig som det i tråd med budsjettvedtaket er foretatt inndekning av tidligere års underskudd med 2.182.000 kroner.

Dette indikerer så langt et netto driftsresultat med 13 millioner kroner, eller mer enn 3 prosent, målt mot driftsinntektene, skriver administrasjonssjef Merete Hessen i en pressemelding.

Beste side 90-tallet

Kommunen har ikke notert bedre resultat siden tidlig 1990-tall.

– Det er til vanlig ikke noe mål for en kommune å gå med overskudd. I vår situasjon med oppsamlede underskudd og fravær av fondsmidler til å møte trangere tider, vil det likevel være på sin plass å komme ut med et overskudd på driften, sier Hessen.

Regnskapet blir nå oversendt revisjonen til vurdering. Revisjonen skal avgi revisjonsberetning innen 15. april.

– Det må tas forbehold om at dette kan bety endring i regnskapstall. Det er likevel grunn til å anta at det vil være mulig å foreta en langt kjappere inndekning av tidligere års underskudd enn planlagt, hvor det nå gjenstår inndekning av 5.345.000 kroner. Vi må tilbake til 2010 for å finne et regnskap med tilnærmet så gode tall. Etter flere svake år, kom 2014-regnskapet ut med et resultat som ga grunnlag for en første nedbetaling på tidligere års underskudd. Regnskapssaken for 2015, som går til kommunestyret i juni, vil gi grunnlag for inndekning av alt av tidligere års merforbruk, og dermed også utmelding fra Robek-registeret for statlig kontroll med økonomioppfølgingen, melder Hessen.

Lavere utgifter

Selv om utviklingen utover i budsjettåret etter hvert ga grunnlag for en viss optimisme, er 2015-resultatet enda bedre enn det helt til det siste var grunnlag for å forutse.

– Kommunens frie inntekter viser seg nå å bli som budsjettert, etter at det på høstparten så ut til å gå mot svikt i skatteinntektene.

– Det gode regnskapsresultatet henger sammen med lavere utgifter enn forventet, for en stor del innenfor alle områder av kommunens virksomhet. Det største enkeltbidraget er lavere pensjonskostnader til KLP enn budsjettert, med 3 mill kr. Det særskilte aktivitetsomfanget, med de relativt sett mest omfangsrike kommunale pensjonsforpliktelser i landet, har også til effekt at bedre resultater for KLP slår sterkere inn for Kvæfjord kommune enn det som ellers er vanlig. På inntektssiden slo det positivt ut at kommunen til slutt mottok økt tilskudd ut fra mottaksdriften med 841 000 kr, samtidig som vi mot slutten av året fikk ekstra skjønnsmidler med 451 000 kr knyttet til ekstrautgifter ut fra flyktningsituasjonen. Samtidig har kommunens drift også i 2015 vært preget av stram og lojal budsjettoppfølging innenfor hele organisasjonen, med vilje til omstilling og tilpasning til en krevende hverdag.

– Regnskapsresultatet for 2015 gir kommunen et bedre grunnlag enn tidligere antatt for å møte de utfordringer som ligger i tilpasninger til et nytt inntektssystem, uansett utfall av arbeidet med kommunereformen, avslutter Hessen.