Det er onsdag ettermiddag på Harstad mottak avdeling Sama. Nesten 60 asylsøkere har nettopp fått middag, men mye av lapskausen som et av byens cateringselskap har levert denne dagen står uspist.

– Dette er vanlig kost for nordmenn, men for oss er dette ikke godt, sier Hossein Rastegari.

For to måneder siden kom han til Harstad sammen med kone og to barn fra Iran. Familien og fire andre asylsøkere møter Harstad Tidende i sofagruppen ved inngangspartiet med én felles melding:

– La oss få lage maten vår selv.

– Ikke fanger

– Vi er flyktninger, ikke fanger i et fengsel. Maten de gir oss er ikke god. Hvorfor kan vi ikke få lage den selv? spør Rastegari.

I dag får de mat tre ganger om dagen levert av Thorbjørns catering: Frokost, middag og kvelds.

– Frokosten består av brød, ost og syltetøy og pålegg nordmenn liker. Kvelds er det samme. Til middag får vi ofte mat som ikke lukter og smaker godt. Resultatet er at mange mister energi og ikke får i seg næringsstoffene de trenger.

– Hver dag blir folk svakere, sier Rastegari.

740 kroner i måneden

Siden dag én har flyktningene spurt om de ikke kan få lage maten selv.

– Svaret vi har fått er at det ikke er lov. Vi vet ikke hvorfor.

Penger til å kjøpe annen mat har de ikke.

– Vi får 370 kroner to ganger i måneden. Dette må brukes til ting som sjampo, tannkrem, barbersaker og hårklipp. Vi har egentlig ikke råd til det heller, sier Omran Abdul Hamid fra Afghanistan.

Helsetilstanden til flere av asylsøkerne er dårlig, både fysisk og psykisk. Da må pengene også rekke til legebesøk når de trenger det.

– Da koster det gjerne 200 kroner, sier Hamid.

– Vi er ikke nordmenn

Asylsøkerne ber om at pengene som brukes på cateringmat går til dem selv. Summen trekkes i dag fra de månedlige utbetalingene.

– Noen som leser dette vil mene at dere bør være fornøyde med å få mat og beskyttelse i Norge. Hva sier dere til det?

– Maten er god og vanlig for dere. Mye av det vi får lukter og smaker ikke godt for oss. Vi vet at nordmenn liker maten vi får, men vi er ikke nordmenn, sier Hamid.

Han sier at denne oppfatningen deles av flesteparten av asylsøkerne på mottaket der beboerne er fra land som Afghanistan, Syria, Irak og Iran.

Fellesmøte

Regiondirektør for UDI, Bjørn Fridtfeld, sier tilbakemeldingene fra asylsøkerne vil resultere i et fellesmøte.

– Det kan være mulig at beboerne får lage frokost og kvelds selv.

Fridtfeld skjønner at beboerne vil lage egen mat.

– Det er en fin måte å skape bedre forhold på mottakene. I dag har ikke kommunen godkjent bygget for matlaging, men vi skal se hva vi kan gjøre, sier han.

Noen egen ombygging av mottaket er ikke aktuelt.

– Det er tre måneder igjen av driften her. Da er det begrenset hvilke investeringer man vil gjøre, sier regiondirektøren.

LAPSKAUS: Onsdag fikk asylantene lapskaus til middag. Mye ble stående igjen.
TRIVES: – Alt er bra utenom maten og at vi ikke har god råd, sier Omran Abdul Hamid.