Kommunen godkjenner ikke leiligheter i 1. etasje i Nobelgården i sentrum.

På vegne av gårdeier søker Hålogaland plankontor om midlertidiig dispensasjon for etablering av leiligheter i 1. etasje. Søknaden begrunnes med at det ikke er marked for utleie av lokaler til næring. Jann-Olav Bordevich, skriver på vegne av gårdeier, at markedssituasjonen for utleie til kontor- forretningsformål i sentrum er vanskelig og det står mange tomme lokaler. Bordevich opplyser at andre og tredje etasje er godkjent til leiligheter og er under ombygging til boligformål, og det er for tiden et stort behov leiligheter i Harstad. Det er blitt særlig dokumentert gjennom flere reportasjer i Harstad Tidende, skriver han. I den forbindelse er det uforståelig å kreve at lokaler som enkelt kan omgjøres til bolig heller skal stå tomme.

Aktive fasader

Enhetsleder Jan-Inge Lakså i Areal- og byggesakstjenesten avslår søknaden fra Hålogaland plankontor med følgende begrunnelse.

– I henhold til kommenplanens arealdel tillates boliger i sentrum fra og med andre etasje. Det å etablere boliger i første etasje er derfor i strid med overordnet planverk. I kommende sentrumsplan vil bestemmelsen om boliger bli videreført, og mer konkretisert, skriver han.

Lakså viser også til oppstartsmøte for regulering av eiendommen.

– På møtet ble det presisert at kommunen gjennom sentrumsplanen ønsker å legge til rette for aktive fasader som henvender seg ut mot gateplan. I dette området vil det også bli etablert kollektivknutepunkt. Derfor kan det bli endring i attraktiviteten i området.

Mangler lekeplass

Videre står det i svarbrevet fra kommunen at de er klar over at flere gårdeiere har vansker med å få leid ut lokaler.

– Likevel mener kommunen at løsningen ikke er å tillate boliger i 1. etasje. Gateplanet skal tilrettelegges for næringsaktører.

Kommunen minner også om at boligen ligger ved Riksvei 83 og er utsatt for støv og støy. Kravene til utendørsarealer kan vanskelig la seg løse.

Brevet er sendt til Fylkesmannen i Troms, Troms fylkeskommune og Statens vegvesen region nord. De har frist til 20 februar med å komme med uttalelse.