Jan Dørum begynte med hasj da han var 13 år. Han ble fanget fra første stund.

Nå kommer han til Harstad for å holde foredrag på videregående skoler og ungdomsskoler.

Etter kort tid begynte han også med amfetamin. I starten trente han håndball og fotball hver dag. Så ble det sjeldnere. Til slutt mistet han interessen for idrett.

Først da han var 19 år erkjente han for seg selv at han hadde et rusproblem. Han la seg inn på Blåkors. Trodde det skulle bli et vendepunkt. Men nei. Problemene stakk dypere enn rusen.

– Jeg hadde vel en karakterbrist. Slet med selvbildet mitt. Rusen var bare et symptom på at noe var galt, sier Jan Dørum i en pressemelding fra Maritastiftelsen.

Etter hvert passerte han 30 innleggelser på ­diverse institusjoner i Norge og Danmark. Gradvis mistet han troen på at det var mulig å bryte mønsteret. Men ikke helt.

En gang han var inne på Blåkors kom en kamerat fra det gamle stoffmiljøet på besøk og fortalte at han hadde forandret seg. Han hadde blitt kristen.

– Jeg så med en gang at det stemte. Han var annerledes. Det gjorde meg nysgjerrig, sier Dørum.

Denne uken er Jan Dørum fra Maritastiftelsen i Harstad. Med seg har han Bjørn Erik Jensen. Arrangør for uken er Sion, Harstad.

Skolene som får besøk er Heggen og Stangnes videregående skoler, Seljestad ungdomsskole og Hagebyen skole.

Ifølge pressemeldingen har Maritastiftelsen mange avdelinger som jobber med ulike aldersgrupper og forskjellig problematikk.

- Vi har botilbud for unge voksne, forebyggende arbeid blant ungdom, besøkstjeneste i fengslene, kafé for rusmisbrukere, oppsøkende arbeid blant prostituerte, sykkelverksted med arbeidstrening, internasjonalt arbeid, to bruktbutikker med arbeidstrening og foredragsvirksomhet.

- I 2014 feiret Maritastiftelsen 30 år. Med nesten 40 ansatte og ca. 200 frivillige har det fra kun å handle om forebyggende rusarbeid, nå utvidet seg til både botilbud, fengselsarbeid, brukthandel, arbeidstrening og mye, mye mer.