Viken senter i Bardu, som i år feirer tiårsjubileum, er et sted for alle dimensjoner; psykisk, fysisk, sosialt og åndelig/eksistensielt. Her jobber man både forebyggende og med behandling.

– Vi ønsker å tilby et sted hvor du kan falle til ro og få jobbet i dybden med eget liv, heter det i presentasjonen av senteret.

Forebygging

Døgnbehandlingstilbudet ved Viken senter har i dag 37 plasser, plass til 24 enkeltpasienter og inntil fem familier samtidig. Henvisninger kommer fra hele landet, men naturlig nok flest fra Nord-Norge. Mennesker kommer til senteret med ulike symptomer som angst, depresjon, personlighetsforstyrrelser, store samlivsutfordringer.

Forebygging av psykiske lidelser er viktig for senteret der det tilbys samlivskurs, familiesamlinger, fagdager og kurs særlig rettet mot hjelpere.

Filosofien

Senteret sender gjerne folk ut for å holde holder foredrag, slik direktør Jon Henrik Wien gjør i Harstad søndag.

– Jeg vil snakke om møte med mange modige mennesker som så at de «ikke kunne oppdage nytt land, om de ikke våget å slippe taket i det trygge og kjente». Jeg vil fortelle om den filosofi som lå bak, og hvordan en bestemt måte å tenke helhetlig behandling og helhetlige møter på har åpnet opp og bidratt til nye innsikter hos pasienter, gjester, ansatte. Jeg vil eksemplifisere hvordan denne tenkningen har preget utviklingen av Viken senter, sier Wien.