For seks uker siden fikk BOAS i Kvæfjord to katteunger i huset etter ønske fra beboerne. Det viste seg å skape mer enn bare økt trivsel for de eldre. Beboerne ble også mer aktive, og kattungene skapte glede og liv i huset, ifølge sykepleier Tanja Hakola.

Mandag ble kattene fjernet og kjørt til Dyrebeskyttelsen i Harstad. Igjen sitter beboerne på i dyp skuffelse og sorg.

– Beboerne er helt fra seg, sier Hakola.

– Mer aktiv og våken

Ingen av beboerne er allergisk mot katt, men det er derimot en av teknikerne på huset, forteller Hakola. Helse- og omsorgssjef i Kvæfjord kommune, Ågot Hammari, besluttet derfor å ta bort kattene.

– Personalet snakket om å få i gang tiltak som kunne øke trivselen her på huset. Alle var positive til å få en katt, sier Hakola.

Trivselstiltaket ga raskt effekt.

– De eldre blomstret opp, og kattungene løftet stemningen i hele huset. Folk som til vanlig sov det meste av dagen ble mer våkne og de var svært opptatt av kattene. De beveget seg mer, og vi så flere smil.

Sykepleieren mener avgjørelsen er tatt på et tynt grunnlag.

– Skal man ta hensyn til én allergiker som ikke bor her, eller skal man tenke på de som faktisk bor her og er her hver dag? Dyr har veldig positiv effekt på alle, både unge og eldre. Jeg lurer på hvordan det er mulig at det fungerer for andre kommuner å få katt, men ikke her. Det er jo allergikere overalt.

Stort savn

Katteungene, som fikk navnet ”Smitt” og ”Smule”, har skapt så mye engasjement at det nå er satt i gang en underskriftskampanje for å få dyrene tilbake.

– Det har vært mye gråt og mye frustrasjon, sier sykepleieren.

Grete Kind er en av beboerne som hadde kattene mest på fanget. Hun opplever dyp sorg.

– Kattene var aldeles skjønn.e Jeg skulle gjerne hatt dem her på fanget igjen. Det er forferdelig trist, og BOAS er veldig tomt uten dem, sier Kind.

Beboer Oddlaug Nergaard er også enig i at dyrene laget liv i huset.

– De som sitter her hadde stor nytte av dem. Alle ble opptatt av kattene på ett eller annet nivå. Vi ble mer aktive og våkne, sier hun, og legger til:

– Vi håper virkelig at vi får dem tilbake. Jeg må samtidig rose personalet som bare ønsket oss det beste.

– Merkelig

Bjørg Lanes mener BOAS opplevdes mer som et hjem når kattene var i huset.

– Jeg savner dem. Kattene var mye inne i min leilighet, og det føltes med en gang mer som hjemmet mitt - siden jeg alltid har hatt katt.

Bergliot Nicolaisen stiller spørsmål ved at kattene plutselig bare ble fjernet fra aktivitetssenteret.

– Det er merkelig at noen kan bestemme at kattene bare skal bli tatt bort fra oss, når vi faktisk betaler for å bo her, og bor i egne leiligheter.

- Ingen kattehater

Helse- og omsorgssjef i Kvæfjord kommune forteller at det er helsemessige hensyn som ble tatt når hun besluttet å sende vekk kattene på BOAS.

– På bo- og aktivitetssenteret er det 23 leiligheter og fire korttidsplasser. Man kan aldri vite hvem som tar inn på rommene. Det setter også begrensninger i forhold til hvem som kan jobbe der, sier Hammari.

Helsemessige årsaker

Hun understreker at BOAS er et tilbud som mange i Kvæfjord kommune benytter seg av.

– Jeg er ingen kattehater, men både personalet og beboere vil variere. Hvis det kommer noen dit som ikke kan jobbe der på grunn av allergi, ekskluderer vi dem fra BOAS som arbeidsplass.

Hun henviser også til arbeidsmiljøloven, og mener det var mangelfull utredning i forkant av avgjørelsen om å ta inn katter på huset.

Forstår beboerne

– Praksis har vært at beboerne ikke får lov til å ta med seg egne husdyr når de flytter hit. Allergi er et økende helseproblem, og omfanget er aksellererende i den vestlige verden. Det er ikke så enkelt som å ta seg en tabelett mot allergien.

Hammari påpeker at hun ikke kommer til å ende sin beslutning om å ha et kattefritt BOAS.

– Jeg har forståelse for at beboerne er lei seg over at kattene er borte. Jeg må bare beklage at det er besluttet å ta inn kattene uten at det var tilstrekkelig vurdert på forhånd. Da hadde de sluppet å miste de.

REAGERER: Fra venstre: Oddlaug Nergaard, Bergliot Nicolaisen, Grete Kind og Gerd Martinussen. Foto: Åse Hjelvik