Leder i Utdanningsforbundet i Harstad, Morten Rennemo, opplyser at Harstad kommune har kuttet rundt 70 årsverk i skolen de siste årene.

Det har ført til at lærertettheten er på et minimum.

Flere lærere

– Hvis vi hadde hatt flere lærere, ville vi hatt større fleksibilitet til å løse problemene når det oppstår fravær, sier Rennemo.

November og februar pleier normalt å være måneder der sykefraværet topper seg.

– Vi får tilbakemeldinger om at det da er lite folk og at skolene er sårbare.

Han synes det er prisverdig ta Høyres Håkon Vahl tar opp vikar-mangelen i en interpellasjon til kommunestyret, og at han ønsker etablert en vikarpool for lærere.

– Jeg tror ikke forslaget er realiserbart. Jeg tror det er bedre å tilsette flere lærere slik at skolene får flere hender og hoder å sette inn når det oppstår fravær, sier Morten Rennemo.

Ingen ledige

Rektor Magne Johnsen ved Hagebyen ungdomsskole sier det er et problem å skaffe kvalifiserte lærere når det oppstår langtidsfravær midt i skoleåret.

– Det er ingen kvalifiserte lærere som er ledige. Da må vi bruke de nest beste, dyktige vikarer som kanskje er under utdanning eller som for eksempel mangler pedagogikk, sier Johnsen.

Han er glad for at skolene har tilgang på flinke, ukvalifiserte lærere som kan steppe inn i kortere eller lengre perioder.

– De kan bidra med noe, men har en mangel i utdannelsen som gjør at de ikke kan bidra med alt, sier Johnsen.

På Seljestad ungdomsskole har mangel på kvalifiserte lærere ført til at ialt 85 elever i niende klasse ikke har fått sine halvårige karakterer i engelsk og samfunnsfag.

– Vi har ikke vært i en slik situasjon på Hagebyen ungdomsskole, sier Johnsen.

– Tror du at Høyres forslag om å etablere en lærervikarpool vil løse problemene med å skaffe kvalifiserte lærere?

– Jeg vet ikke helt om jeg tror at kvalifiserte lærere vil gå inn i en vikarpool for å steppe inn når det er behov for en vikar. De fleste lærerne vil nok ha faste, langsiktige jobber, sier Johnsen.

Leder i oppvekstutvalget, Espen Ludviksen, er ikke blitt orientert om situasjonen. Han vil ta saken opp med kommunalsjefen for å bli informert.

Alarm: Høyres Håkon Vahl har slått alarm etter at 85 elever på Seljestad ungdomsskole er rammet av lærermangelen. Foto: Oivind Arvola