Mandag kveld ble det holdt folkemøte på UiT Harstad om Selsbanes seil. Den levende skulpturen er en vannstråle som skytes 50 meter opp i luften 120 meter utenfor Kulturhuset. Byggingen av fundamentet er i full gang, en flytende konstruksjon i betong og isopor med kraftig pumpe. Vind gjør at vannstrålen, som skytes ut med 300 kilos trykk, danner et seil. Installasjonen har passende nok fått navnet sitt fra den lokale vikingen Asbjørn Selsbane.

- Vil ikke merke forskjell

De fleste er enige om at dette vil se vakkert ut, men på mandagens folkemøte, der 40 hadde møtt opp, var mange i tvil om at plasseringen er rett. Sjødrefs på vinduene og støy er i hovedsak det som bekymrer naboene som møtte opp der prosjektgruppa og initiativtaker Geir Samuelsen orienterte om status og tok svar fra salen.

I 2007 fikk kunstner Geir Samuelsen i Harstad ideen om en fontene i havnebassenget i byen. Han kaller reaksjonene fra mandagens folkemøte for sunn skepsis.

- De fleste er entusiastisk til Selsbanes seil, men noen beboere er litt nervøse for at den vil komme for nært på bebyggelsen, sier Samuelsen.

- Fontenen skal ikke være på når det er vind mot byen. Beboerne kommer ikke til å merke noe forskjell fra hva de ellers får av saltvann på vinduene. Harstad Brygge er et værutsatt område.

- Vil gå bra

Han mener heller ikke at fontenen vil skape støy.

- Veldig få snakket om dette, og det vil heller ikke bli et problem. Pumpen er liten, og lyden vil holde seg under det som gjelder i loven. Dette vil gå bra. Fontenen skal være et smykke for byen.

Samuelsen påpeker at Kystverket har godkjent plasseringen.

- Hvis vi skal flytte den lengre ut må vi søke på nytt. Da vil det medfølge forsinkelser.

SPRUT: 50 meter opp i luften blir starthøyden på Selsbanes seil. Senere kan dette bli både høyere eller lavere. Ill: Geir Samuelsen