I en høringsuttalelse vedtatt i et telefonmøte i formannskapet i går, er flertallet av politikerne svært kritiske til de foreslåtte endringene. Høringsuttalelsen ble gjort mot Høyres og Frps tre stemmer.

Høyres Marie Modal og Frps Eivind Stene gjorde det klart at de ikke ville gå imot egen regjering i denne saken.

Støtter egen regjering

– Vi stiller oss bak regjeringen og stemmer imot en kritisk høringsuttalelse. Asylforliket fikk flertall i stortinget. Det blir feil å kritisere forliket når regjeringen nå gjennomfører tiltakene, sa Eivind Stene.

Johnny Kristiansen (SV) var ikke enig med Frp om at regjeringen har fulgt asylforliket.

– Frp har gått mye lenger. Det er konsekvensen av forliket vi nå ser, sa Kristiansen.

Uttalelsen fra Harstads er begrenset til de temaene som berører integreringen i kommunen.

– Mens kommunene er under et sterkt press fra staten om å bosette flere flyktninger, kommer regjeringen med innstrammingsforslag til Utlendingsloven som vil kunne få store konsekvenser for de nye innbyggerne i kommunen. Og som vil komme til å påvirke deres livssituasjon, heter det i uttalelsen.

Kommunen må betale

Harstad kommune vil i løpet av 2016 ha over 2000 innbyggere i kategorien nyankomne flyktninger som i en femårs-periode utløser integreringstilskudd. Disse vil bli berørt av de forslagene til innstramming som regjeringen foreslår.

De foreslåtte endringene i utlendingsloven vil føre til at færre asylsøkere får rettigheterr som flyktninger.

– Når færre får rettigheter til statlige trygdeordninger, vil flere få behov for økonomisk sosialhjelp. Når kommunene må bosette enda flere i årene som kommer, samtidig som statlige rettigheter strammes inn, vil dette legge et ytterligere press på kommunenens sosialtjenester og sosialhjelpsutgifter, heter det i uttalelsen, som er på fire A4-sider.

Kommunen er redd for at innskjerpingen vil føre til at det blir langt vanskeligere å drive god integrering.

– Uavklarte utlendingssaker tar mye fokus og energi bort fra arbeidet med å lære norsk og kvalifisering, påpekes det. Flertallet i formannskapet ber om at endringer i regelverket holdes innenfor rammen i asylforliket i Stortinget.