Dette er nok kilde til stor frustrasjon, ikke minst fordi effektive virkemidler mot mobbing blant barn ikke er mange.

Connie Hajani på Borkenes er en av foreldrene med barn i skolen som syntes at mobbingen på skolen så å si gikk over alle støvleskaft. Særlig forrige skoleår var det mye mobbing blant barna i barneskolen, mener hun .

- Dette var problemer skolen tok på alvor, lærerne gjorde det de kunne med de verktøyene de har for å forhindre mobbingen.

- Det ble imidlertid i praksis mest «brannslokking», mener Hajani, som selv har to skolebarn på mellomtrinnet.

Frustrert

- Mobbingen bare fortsatte. I ren frustrasjon satte jeg meg ned og spekulerte på om det var noe jeg som forelder kunne gjøre for å bidra til å få slutt på mobbingen.

- Jeg følte at jeg måtte forsøke ett eller annet.

Her kom hennes strikkeferdigheter henne til hjelp. Hun fikk en idé som kunne omgjøres til praksis. Hva med å strikke såkalte antimobbeluer med tekst som understreket verdien av vennskap?

Luestrikking

Som tenkt så gjort. Utover høsten begynte hun å strikke luer. Luene er strikket i sterke «post-it»-farger, og det ble sydd inn «huske-knapper» som kan assosieres med godhet, for eksempel smilefjes. Så broderte hun inn en tekst som «Vær en venn, da er vi snill og aldri slem».

Det ble flere luer etter hvert , faktisk så mange som 52.

- Jeg brukte om lag 14 timer på å strikke hver lue, forteller hun.

Dette var for henne også en form for egen-terapi.

- Det har ikke vært min mening å gjøre forretning på prosjektet, understreker hun.

Men hva skjer videre ?

Mot mobbing

Tre av luene er overlatt til en lærer i barneskolen. De kan benyttes når temaer rundt mobbing blir tatt opp i undervisningen. På et bord i butikken Foto & Blomster er det utstilt antimobbeluer i alle regnbuens farger. De ser gode og varme ut. Med hver lue følger en strikkeoppskrift som kanskje vil inspirere andre strikkeglade til å strikke lignende luer.

- Jeg har også lagt inn noen eksemplarer på butikkene Tornerose og Lillings i Harstad, sier Connie, som håper idéen om hennes antimobbeluer kan spre seg og få positiv betydning blant barn både i Kvæfjord og andre steder.

VENNSKAPSLUER: Strikket i alle regnbuens farger.