Faria var i 2014 ferdig med farmasøytutdanningen ved Universitet i Tromsø. Han fikk jobb som farmasøyt ved apoteket i Amfi Kanebogen.

– Siden jeg fikk fast jobb og vi hadde lyst til å etablere oss i Harstad, ønsket vi å kjøpe oss en leilighet. I en av bankene sa de at det finnes en ordning med startlån i Harstad kommune, forteller han.

Søknad

Derfor tok han kontakt med kommunen og fikk tilsendt søknadssjema.

- Jeg søkte for et drøyt år tilbake om startlån i Harstad kommune. Etter fire måneder fikk jeg svar om at søknaden var mottatt, forteller Emmanuel.

Siden ble det tyst. Derfor oppsøkte han rådhuset i forrige uke.

- Jeg ønsket å få et svar på hvordan min søknad lå an, samtidig hadde jeg gitt opp Harstad. Derfor sa jeg at jeg ville trekke søknaden, forteller han.

Han fikk beskjed om at svaret var sendt han dagen før. Men at det fortsatt lå i kommunens post for utsendelse.

- Jeg fikk med meg det siste svarbrevet. Der sto det at det manglet noen dokumenter i søknaden, forteller en oppgitt Faria.

Skuffende

Søknadskrøllet gjorde at han ga opp boligdrømmen i Harstad. Han betaler skatt og snakker språket.

- Derfor er jeg skuffet over at jeg ikke kan få et ordentlig svar fra kommunen.

- Spesielt betenkelig synes jeg det er at det tar så lang tid på å få et svar. Man kan ikke vente ett år på slike ting, sier Emmanuel.

Han føler seg tilsidesatt.

- Jeg kan forstå at jeg kan få negativt svar. Men det verste er å gå og vente på noe som aldri kommer, sier han.

Flytter sørover

Resultatet er at familien har gitt opp å skape seg en framtid i nord, og de er på flyttefot.

– Jeg har søkt og fått meg jobb som farmasøyt i Halden, sier Faria.

Eiendomssjef Jan Dag Stenhaug i Harstad kommune beklager den lange saksbehandlingstiden, men skylder på liten bemanning.

- Behandlingstiden i denne saken er for lang. Det er ikke slik vi vil ha det, sier Stenhaug.

- Vi har i en lang periode vært uten saksbehandler på dette området som omhandler startlån. Det er en av hovedårsakene til behandlingstiden.

- Vi har prioritert saker med akutte behov i denne perioden. Vi legger ikke skjul på at forutsigbarheten har vært borte når det gjelder disse søknaden, svarer Stenhaug.

SVAR: Jan Dag Stenhaug, etatsjef i bygg og eiendom i Harstad kommune. Arkivfoto: Odd Leif Andreassen Foto: Tone Anita Karlsen