Dette bekrefter mottakskoordinator Morten Fagerli hos HERO Norge AS.

– Vi er i ferd med å inngå en treårig avtale med VS Eiendom om å leie det tidligere søsterhjemmet i Eineberggata med tanke på å etablere et mottakssenter på oppdrag fra UDI for asylsøkere som er i en ventesituasjon.

– Det vil si at dette ikke blir et akuttmottak for asylsøkere som kommer over Storskog eller andre grenseoverganger, men utelukkende for personer som venter på å få sine søknader om opphold behandlet, forteller Fagerli og fortsetter;

Selvhusholdning

– Totalt inneholder bygget 36 hybler, hver med plass til to personer. I tillegg er det 23 leiligheter beregnet for inntil fire personer. Total kapasitet ligger på 164 personer, men vi tar sikte på å ta imot 150 asylsøkere. Primært legger vi opp til at familier skal bo i leilighetene, mens hyblene prioriteres til bruk for to som bor sammen.

–Det legges også opp til selvhusholdning- det vil si at alle lager all maten selv, også varme måltider. Alle leilighetene er utstyrt med kjøkken, mens det i hver ende av etasjene med hybler er fellesarealer med muligheter for å lage mat, sier Fagerli.

Omgås flyktninger

Han er ikke bekymret over at Harstad nå vil ha om lag 400 asylsøkere og flyktninger i de tre mottakene, som alle ligger relativt sentrumsnært.

– Harstad er en stor by der befolkningen er vant med å omgås flyktninger og asylsøkere og har tatt godt i mot disse. Når Heimly Mottakssenter på Finnsnes klarer å ta imot 230 plasser i ordinært asylmottak, er jeg sikker på at dette antallet ikke vil skape de store utfordringene for Harstads del, mener Fagerli.

Brannsikringstiltak

Knut Vang i VS Eiendom forteller at de er godt i gang med oppgraderinger av bygget.

– Vi leier ut bygget til Hero Norge AS som vil besørge logistikken vedrørende innflytting av asylsøkere. Nå pågår det nødvendig opprustning av bygget, blant annet ulike brannsikringstiltak som sprinkling og montering av branndører, som er pålagt i bygninger som skal brukes som asylmottak.

– Ellers er bygget i tilfredsstillende stand, og klargjøres nå i henhold til krav innenfor risikoklasse 6, som vil si på lik linje med krav til standard for sykehjem og omsorgsboliger, forteller Vang som sier det likevel går med betydelige kostnader for å klargjøre bygget, men ønsker ikke å oppgi nøyaktig hvilken sum det er snakk om.

Nasjonal utlysning

Bjørn Fridfeldt ved UDI Nord i Narvik utelukker ikke at det kan komme enda flere mottak i Harstad.

– Vi er fortsatt på jakt etter egnede lokaler for å drive mottak. Allerede i neste uke utlyser UDI en nasjonal konkurranse med målsetting om å etablere nye mottak. Forskjellen fra tidligere er at det nå vil bli stilt nye krav til opprettelse av mottak, og at det vil bli helt andre økonomiske betingelser. Hvorvidt det kommer inn tilbud fra Harstad eller Kvæfjord gjenstår å se, derfor er det ikke utelukket at det kan bli snakk om flere mottak i harstadregionen, sier Fridfeldt.

utleier: Knut Vang sier de er godt i gang med restaureringsarbeidet i det gamle søsterhjemmet. Arkivfoto: Øivind Arvola. Foto: Øivind Arvola