Lederen for Harstad Høyre mener det er alt for lite fokus på forsvarsevne.

– Det betyr ikke distriktspolitikk i utgangspunktet, men at vi i nord må tenke regionalt, samt at Forsvaret skal levere oss trygghet, forsvarsevne og troverdighet til de allierte, sier Einar Mustaparta.

Sentralt

For å fremstå som troverdig til de allierte, er det helt nødvendig at Harstad har et forsvar lokalisert her, mener lederen.

– Tilbakemeldingene fra de utenlandske soldatene ved Alliert treningssenter er tydelige. De ønsker å komme hit. Hvis ikke ATS forblir her, gjør vi oss lite attraktiv å samarbeide med. Vi må ikke gjøre det vanskelig, sier han.

– Investeringskostnadene for å holde Åsegarden treningsleir på det nivået de allierte ønsker, eri kke 700 millioner - det er 70 millioner.

Mustaparta er også klar på hva han mener om flyttingen av Forsvarets Musikkorps Nord-Norge.

– Det er viktig for byen og helheten. Det at Harstad er en kulturby er et resultat av Forsvarets kulturengasjement.

– Verdifull

Han mener det er helt sentralt å ha KJK-styrken og Alliert treningssenter i Harstad.

– Den KJK-styrken vi har, sammen med spesialstyrken i Ramsund, er innsatsstyrker som er utrolig verdifull og ha her. Vi vet at vi skal lande utstyr fra allierte inn i Ofotfjorden, veien som skal frakte utstyr ut i regionen i en gitt prekær situasjon er nødt til å fungere for de allierte, og da er vi nødt til å ha styrker her som kan geografien - som har øvd her og som er her på kort varsel.

Han påpeker at han har vanskelig for å forstå at man skal gjøre noe med styrker som leverer forsvarsevne et såpass høyt nivå.

– Dette er noe vi burde bygge videre på. Vi jobber for at dette skal opprettholdes. Vi knytter kontakter i regionen og prøver å samle oss.