Lørdag var forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tilstede under Troms Høyres årsmøte i Harstad. Hun var imidlertid klar på at hun ikke ville kommentere den usikre fremtiden Kystjegerkommandoen (KJK), Alliert treningssenter (ATS) og Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FMKN) står overfor akkurat nå.

– Jeg vil ikke kommentere enkelttiltakene som forsvarssjefen foreslår. Vi holder på å jobbe med det nå til langtidsplanen, men det viktige for meg nå er å være her å besøke gode partikollegaer, sier Eriksen Søreide.

– Må se på alt

I løpet av sitt besøk i Harstad var forsvarsministeren også å besøkte KJK på Trondenes.

– Det er veldig mange brikker som skal passe sammen, og vi vurderer alt i hele forsvaret nå. Både knyttet til forsvarsgrenene, administrasjon, stab, støtte og basestruktur. sier Eriksen Søreide, og fortsetter:

– Det er det som skiller den jobben vi gjør nå fra de to foregående langtidsplanene, for da har vi sett på bare luftforsvaret eller sjøforsvaret. Nå ser vi på alt, for vi er i en veldig krevende situasjon, både sikkerhetspolitisk og det å få finansiert Forsvaret på en god måte. Da må vi se på alle enkelthetene.

Langtidsplan i vår

Søreide skryter av sine partikollegaer i Troms.

– Vi hører veldig mye fra dem. De gjør en kjempegod jobb for fylket. Jeg har bodd i Tromsø i ti år selv, og det er veldig mange av de samme engasjerte folkene her.

Under lørdagens årsmøte talte forsvarsministeren, der fokuset var det overordnede sikkerhetspolitiske bildet, hvilke utfordringer forsvaret har, økonomien, og det hun beskriver som et krevende økonomiske landskapet i Norge, som for få måneder siden så helt annerledes ut.

– Vi legger frem langtidsplanen til Stortinget i vår. Det blir et stort og omfattende dokument. Det er det som er hovedfokuset i departementet nå. Det er et utrolig spennende og viktig arbeid, og ikke minst nødvendig. Vi skal lage bærekraftig forsvar for fremtiden som skal ha bedre operativ evne og kunne møte flere utfordringer enn i dag. Da er det viktig å gjøre hele jobben.

Utfordring

Eriksen Søreide mener hovedutfordringen i dag er at Norge har mange avdelinger som er i verdensklasse, men mangler utholdenhet og dybde i strukturene.

– Vi trenger bedre operativ evne enn det vi har i dag, og å kunne være mer robuste over tid. Det er det vi ønsker å gjøre noe med, og da må vi snu på alle steiner, og se hvordan vi kan vri mer av ressursene over til operativ aktivitet - samtidig som vi må legge på ressurser. Forsvaret har vært underfinansiert i mange år, og det ser vi konsekvensene av nå.