Konserten med Ulla Pirttijärvi, Frode Fjellheim og Harald Skullerud på Galleri Nord-Norge var startskuddet på Samisk uke i Harstad lørdag. En lang rekke arrangementer er holdt i løpet av uka fram mot dagen i dag.

Feiringen av Samefolkets dag startet i Harstad 2002.

– Da startet vi på Harstad skole. Der ifra har det vokst seg større med samarbeid mellom det offentlige og private. Det er verdt å merke at Harstad var, om ikke den første, en av landets første kommuner som lagde 6. februar-komité på linje med en 17. maikomiteé, sier Hætta.

Joikekurs og middag

Hele dagen 6. februar fylles med aktiviteter, mat og kultur på Trondenes historiske senter. Men den offentlige åpningen av dagen skjer på Heggen videregående skole ved fylkesråd Willy Ørnebakk. En egen forestilling denne dagen, Samisk identitet – og samiske markører, spilles både på Heggen og UiT Harstad.

Får skryt

Komiteen fortjener skryt for å ha skapt større kulturforståelse og akspet for det samiske i Harstad, sier ordfører Marianne Bremnes.

Det er avdelingsleder Tore Einar Johansen ved Trondenes Historiske Senter enig i.

– Vi har kommet langt og et stort skifte har skjedd på få år. Jeg kom med forslag under et foredrag i 1997 om å gi samisk navn på høgskolen. Det ble da ikke tatt alvorlig, sier Johansen.