Spesialtillitsvalgt, Oberstløytnant Bjørn Tore Woll i Norges Offisersforbund, håper dette blant annet blir tema når Faglig politisk samråd i dag møtes i Nordic Hall for å diskutere Langtidsplan for Forsvaret.

En rekke prominente innledere og deltakere(se egen faktaboks), blant andre nestleder i LO, Tor Arne Solbakken og Sjef Brigade Nord, Eldar Berli vil innlede.

Folkeopplysning

– Jeg håper dette møtet vil synliggjøre noen av konsekvensene dersom Forsvarssjef Haakon Bruun– Hanssens militærfaglige råd blir fulgt. Hele poenget med dette politiske samrådet er å nå ut til politikere og samfunnet forøvrig om hvilket forsvar vi ønsker oss i fremtiden.

– Vi ønsker å utfordre tillitsvalgte på hva man mener om Forsvaret, samt få noen av toppsjefene til å komme med konkret og korrekt folkeopplysning i forhold hvilket Forsvar vi ser for oss er mulig å opprettholde i årene som kommer, sier Woll.

Hovedsete

Han legger ikke skjul på at han som tillitsvalgt stiller seg undrende til blant annet forslaget som ligger i å fase ut Alliert treningssenter i Åsegarden.

– På meg virker det som Forsvarssjefen foreslår å legge ned Åsegarden utelukkende for å redusere antall baser. Det nevnes ikke med ett ord at dette er hovedsete for tyngden av alliert trening. Heller ikke nevnes det noe alternativ for å drive alliert trening i landsdelen.

Tigangen høyere

– Det som imidlertid er det mest oppsiktsvekkende er at det i Forsvarssjefens militærfaglige råd ligger et anvist investeringsbehov i Åsegarden på over 700 millioner kroner- mens det nødvendige behovet er på 70 millioner kroner.

– Og når attpåtil britene og nederlenderne, som de største brukerne, er fornøyd med forholdene og ikke ønsker høyere standard, kan man saktens lure på motivene eller årsakene til at man kommer frem til et beløp tigangen høyere enn behovet, sier Woll og legger til;

Villedende

– Begrunnelsen for å legge ned Åsegarden er utelukkende økonomisk- men på helt villedende økonomisk grunnlag.

Dette og andre temaer rundt Forsvarets fremtid i Harstad, som etter mitt syn står på spill, håper jeg vi klarer å formidle til deltakerne og skape debatt rundt på dette samrådet, avslutter han.

UNDRENDE: Bjørn Tore Woll stiller seg undrende til hvorfor vedlikeholdsbehovet i Åsegarden er tigangen større enn det reelle behovet. Foto: Andreas Isachsen