Nygaards utblåsning kom under fredagens Faglig politisk samrådsmøte i Nordic Hall. Der møttes en rekke stortingspolitikere, ordførere høyt rangert befal og tillitsvalgte for å debattere og diskutere Forsvarssjefens Fagmilitære råd (FMR).

Stor utfordring

– Det virker som Evenes er gjøkungen som skal spise seg stor på bekostning av Andøya Flystasjon og helikopterbasen på Bardufoss.

– I dag er det en ansatt på Evenes flystasjon. På sikt kan det bli snakk om 4-500 forsvarsarbeidsplasser.

– Det vil i såfall bli en stor utfordring for kommunene rundt, og da spesielt for Evenes selv. Etter mitt syn vil det beste for Forsvaret være å la Evenes være en base for innsetting og oppsetting av styrker, og heller bevare og styrke Orionflyene på Andøy og helikopterbasen på Bardufoss, sa Nygaard. Han holdt sitt innlegg i kraft av å være hovedtillitsvalgt, sett fra et nordnorsk ståsted.

Tar ikke inn over seg

Ordfører i Evenes, Svein Erik Kristiansen, lar seg ikke provosere nevneverdig av Nygaards uttalelser.

– Det er ikke første gang jeg hører han sier dette. Det han imidlertid ikke tar inn over seg, er grunnlaget for dette fagmilitære rådet.

– Skal vi ha et grunnlag for et forsvar for framtiden, eller skal vi ha et forsvar for fortiden?

– Det er det veivalget vi i realiteten vi står overfor. Jeg aksepterer at det kan bli store endringer i Forsvaret dersom vi ønsker et forsvar for framtiden.

– Det vil få konsekvenser for andre, men jeg tror Evenes flystasjon vil stå seg godt når man er ferdig med stortingsbehandlingen til sommeren, sier Kristiansen. Som heller ikke deler Nygaards bekymringer knyttet til befolkningsvekst og bosetting av inntil 500 arbeidstakere i kommunene som sokner til flyplassen.

Uten problemer

– Dette tror jeg vil bli det minste problemet. Dersom vi tar utgangspunkt i Narvik og Harstad som de store sentrene i regionen, og de kommunene som ligger i mellom disse byene, er vi en region som uten problemer vil takle en slik befolkningsvekst, sier Kristiansen.

Forståelse

Selv om han ikke deler Nygaards syn på karakteristikken av Evenes som gjøkungen som skal gribbe til seg alt, har han likevel forståelse for at Nygaard som tillitsvalgt ønsker å ivareta sine medlemmers interesser.

– Selvfølgelig forstår jeg at en tillitsvalgt har en jobb å gjøre. At han har bekymringer på vegne av sine medlemmer er helt naturlig, men det rokker likevel ikke med Evenes fremtid som fremskutt base. Både for de nye kampflyene eller som base for en fremtidig satsing på droner, mener Kristiansen.

SIKKER: Svein Erik Kristiansen tviler ikke på at kommunen rundt flyplassen er i stand til å håndtere en befolkningsvekst som følge av opp mot 500 ansatte ved flyplassen. Her sammen med Tjelddsundordfører Liv Kristin Johnsen. Foto: andreas Isachsen