Eneboligen er totalskadd etter den eksplosive brannen torsdag kveld.

Stasjonssjef Morten Hole ved Harstad politistasjon, sier de to beboerne i 70- og 60-årene ble vekket av røyklukt mens de sov ettermiddagslur. Kvinnen lå i stua og mannen hadde lagt seg på soverommet.

Reddet fra altanen

Mannen var på tur ut døren da naboer og forbipasserende kom til unnsetning. For kvinnen som var i andre etasje ble det dramatisk.

– Hun sto på altanen og kom seg ikke ned ved egen hjelp. Vitner har fortalt at det sto om sekunder fra de fikk kvinnen i sikkerhet, til flammene sto ut av vinduene og huset var overtent, sier han.

Hole berømmer de frivillige og sier uten deres snarrådige innsats kunne resultatet blitt så mye verre.

– Da brannvesenet kom fram var alle i sikkerhet. Personene jobbet under svært krevende forhold, og ga seg ikke til tross for at området var omkranset av tett røyk, sier han.

Startet etterforskning

Tre av hjelperne pustet inn røyk og ble sendt til sykehuset for sjekk. Alle tre ble utskrevet senere på kvelden.

I går ettermiddag hadde politiet kun fått bekreftet at hjelperne var utskrevet fra sykehuset.

– Det er ukjent for oss om paret fortsatt er innlagt, sier han.

Politiet startet etterforskningen i går. Krimtekniker brukte noe tid i huset, og han vil fortsette over helga.

– Både beboerne og vitner har sagt at flammene kom fra kjøkkenet, men det er for tidlig å si hva som er årsaken. Det vil branntekniske undersøkelser skal finne svaret på, sier han.

Hindret spredning

Alina Jensen, som først så at det brant og fikk varslet, fortalte torsdag kveld at hun først oppdaget røyk, som hun trodde kom fra pipa, men så oppdaget hun glørne i kjøkkengardinen.

Alle nødetater rykket ut med alt tilgjengelig mannskap, og brannvesenet fikk raskt kontroll, og hindret derfor spredning i den gamle trehusbebyggelsen.