Like før klokka 18 torsdag kveld meldte Harstad brann og redning at en enebolig i Åsveien, like ved Harstadhallen, var overtent. Alle nødetater rykket ut til stedet.

I 19-tiden var tre hus evakuert, og politiet melder at også Harstadhallen evakueres på grunn av kraftig røykutvikling på brannåstedet.

- Vi vet ikke noe om årsaken til brannen. Det er for tidlig å si noe om. Huset var overtent da vi kom hit, sier innsatsleder i politiet, Jahn-Erik Solheim.

Kjørt til sykehuset

To personer befant seg i huset da det begynte å brenne. En person kom seg ut selv, mens den andre personen i huset måtte slepes ut av forbipasserende.

- To personer berget seg ut. De innhalerte røyk og er på UNN Harstad nå. Det skal gå bra med dem, sier Solheim til ht.no.

- Status nå er at brannvesenet fortsatt holder på med slokking. De har kontroll og det er ikke fare for andre bebyggelser. Vi har evakuert de nærliggende husene, sier han til ht.no.

Tre personer som hjalp beboerne ut av huset er også fraktet til UNN Harstad.

Berget nabohuset

Solheim sier til ht.no i 19-tiden at brannvesenet har full kontroll.

- Brannen er slokket. Det nærmeste huset var i fare for å bli tatt med i flammene. Det var blitt så varmt at det begynte å ryke av det. Brannvesenet kjølte det ned slik at huset ble berget, sier Solheim.

Innsatsleder i Harstad brann og redning, Stig Johnsen, forteller at de har alt av tilgjengelig mannskap utkalt.

- Da vi kom fram sto flammene ut av alle vinduer på huset. Vi startet øyeblikkelig å slokke for å få kontroll. Vi fryktet spredning. Heldigvis klarte vi å berge det, sier Johnsen til ht.no klokka 19.15.

- Forferdelig trist

To hus bortenfor den overtente eneboligen bor Rune Sørensen og datteren Tina. De satt og spiste da noen ropte at de måtte komme seg ut av huset.

De bor i et av nabohusene som ble evakuert.

- Vi så masse blålys og skjønte at dette var dramatisk. Plutselig hørte jeg noen som ropte at vi måtte komme oss ut. Det var voldsomme flammer og mye røyk. Vi synes dette er forferdlig trist, men heldigvis ser det ut til at det går bra med paret som bodde i huset, sier de.

Til observasjon

Fem personer ble sendt til UNN Harstad etter brannen. Tre av dem, en kvinne i 20-årene, en mann 30-årene og en mann i 40-årene er sendt hjem etter sjekk.

- To personer, en kvinne i 70-årene og en mann i 60-årene ligger til observasjon på UNN Harstad over natten, sier Jan Fredrik Frantzen, pressevakt ved UNN, klokken 21.10.

Et eldre hus visavi Harstadhallen er i full fyr. Foto: Åse Hjelvik
Eneboligen i Åsveien ble totalskadd. Foto: Åse Hjelvik
Flere hus langs Åsveien i Harstad ble evakuert på grunn av kraftig røykutvikling på brannåstedet. Foto: Åse Hjelvik
Foto: Morten I. Jensen