Harstad Tidende har møtt NAV- leder i Harstad Kari Eltvik Hanssen og avdelingsleder for flyktningeteamet ved NAV- kontoret, Eli Sollied, for å skaffe en oversikt over de utbetalingene Harstad kommune foretar til våre nye landsmenn.

– Først og fremst er det viktig å understreke at kommunen bare har ansvaret for utbetalinger til de som har fått vedtak om fast bosetting og som er registrert som innbyggere av Harstad kommune, forteller Eltvik Hanssen og Sollied.

- I løpet av 2016 skal det etter de vedtak som kommunestyret i Harstad har bestemt bosettes 113 asylsøkere, herav 53 syriske flyktninger, pluss eventuelle familiegjenforeninger, som er en økning fra 2015 da kommunen tok i mot 60. i tillegg til familiegjenforeninger. Våre tall viser at det i 2015 kom 11 voksne og 19 barn som følge av bestemmelsene knyttet til familiegjenforening. Med andre ord betyr det at Harstad kommune bosatte 90 personer i 2015.

Etableringsstøtte

– De som bosettes i kommunen har krav på en etableringsstøtte når det foreligger vedtak om bosetting i Harstad. Enslige mottar 18.000 kroner mens to voksne mottar totalt 21.000 kroner. For første og andre barn mottar familien 6000 kroner per barn. For hvert barn utover dette, og inntil seks barn, mottas kroner 5000 per barn slik at maksbeløpet en stor familie med mange barn kan motta er 32.000 kroner. Denne etableringsstøtten skal finansiere kjøp av møbler, klær, kjøkken- og badutstyr samt det øvrige som trenges i hverdagen. Svært ofte hjelper vi til med disse innkjøpene og sørger for at ting er på plass når de flytter inn, og trekker så utleggene vi har foretatt av på etableringsstøtten de mottar, forteller Eltvik Hansen og Sollied, og legger til at flyktningteamet i tillegg kjøper inn skole- og barnehagepakker som inneholder vintersko, ullundertøy, regnklær, luer, votter, skjerf og skolesekk av nøktern standard til de minste barna.

Fritid og barnehage

– Det gis også et tilskudd til fritidsaktiviteter for barn og unge under 18 år på inntil 3600 kroner per år til kontingenter og medlemskap i idrettslag eller annen organisert aktivitet i perioden der foreldrene er i introduksjonsprogrammet.

Også de månedlige utgiftene til barnehage og SFO dekkes av integreringstilskuddet kommunen mottar fra staten. Dette ses på som et viktig integreringstiltak, blant annet for at barn så tidlig som mulig skal lære seg språk og norsk kultur, fremfor å unngå at barna blir gående hjemme eller være hos dagmamma fra eget land som ikke snakker norsk.

Introduksjonsprogram

Alle voksne som får oppholdstillatelse har rett og plikt til å gjennomføre et toårig introduksjonsprogram hvor de får opplæring innen norsk og samfunnsfag. Men hvis den bosatte kan dokumentere gode norskkunnskaper blir de fritatt fra gjennomføring av introduksjonsprogrammet, ifølge Eli Sollied.

– En av hovedmålsettingene med introduksjonsprogrammet er å få mennesker raskest mulig ut i arbeid eller utdanning. Mens man gjennomfører dette programmet mottar den enkelte en introduksjonsstønad som utgjør to ganger grunnbeløpet i Folketrygden som per 2016 utgjør 180.136 kroner året, eller 15.011 per måned for alle over 25 år. Personer under 25 år mottar 120.090 per år, eller 10.007 per måned, minus skatt.

For dette beløpet skal de betale husleie, mat, strøm, eget bilhold og andre nødvendig kostnader til livsopphold.

Kommunen ved flyktningteamet tegner og betaler innboforsikringen de to årene de er under introduksjonsprogrammet. Dette for å forsikre oss om at det tegnes innboforsikring, og skape forståelse for viktigheten av å ha forsikring, forteller Sollied.

Ikke førerkort

Eltvik Hanssen og Sollied avkrefter påstandene om at NAV betaler gratis førerkort og utdannelse for bosatte flyktninger.

- Dette stemmer ikke. Ingen har noen gang fått gratis førerkort når de gjennomfører introduksjonsprogrammet.

Eneste unntak er dersom man er en del av en arbeidsrettet plan om å bli yrkessjåfør. Da kan det bevilges en støtte på inntil 25.000 kroner, men det kreves uansett en betydelig egenandel for å få denne økonomiske støtten.

– Når det gjelder støtte til utdanning finnes det et eget stipend for flyktninger gjennom Statens Lånekasse for utdanning som kan gis for inntil tre år. I tillegg kan de søke om lån fra Statens Lånekasse for utdanning etter samme vilkår som andre studenter, forteller de to.

Tannpleie

Tannpleie er et annet område kommunen dekker kostnader på etter behov, ifølge Eltvik Hanssen og Sollied.

– Barn og unge under 18 år som er bosatt har samme rett til gratis tannpleie på lik linje som nordmenn.

Ved spesielt store behandlingsbehov kan kommunen gå inn å dekke inntil 30.000 kroner av kostnadene, sier de to NAV-lederne.

Begge ønsker å understreke at alle som får utbetalt ulike støtteordinger får dette ut i fra gjeldene statlige eller kommunale retningslinjer og satser. I fjor mottok Harstad kommune fra staten et integreringstilskudd for å bosette på en størrelsesorden rundt 60 millioner kroner.

– Fylkesmannen fører tilsyn med om Harstad kommune følger opp disse retningslinjene. Det er derfor ingen grunn til å tro at noen får verken mer eller mindre enn det de til en hver tid har krav på, avslutter Eltvik Hanssen og Sollied.