En egen ETS-kommune blir den femte største kommunen i Troms. Bare Tromsø, Harstad, Lenvik og Målselv er større.

Dette er budskapet fra initiativtakerne til aksjonen for den nye sammenslåtte ETS-kommunen (Evenes, Tjeldsund og Skånland).

Initiativtakerne var på forhånd nervøse for om det kom folk til Evenesmark grendehus søndag kveld. De trengte ikke bekymre seg. Grendehuset var fullstappa.

- Jeg er selvfølgelig meget godt fornøyd med oppmøtet. Kommuner og kommuneadministrasjon er liksom ikke det som opptar folk mest, sier en av initiativtakerne Terje Bartholsen.

Ferdig sammenslått

Når aksjonen går inn for å slå de tre kommunene sammen, er det fordi mye av sammenslåingsprosessen allerede er ferdig.

- Vi har barnevernet i Bogen, legesenteret på Evenskjer og teknisk sjef for Evenes og Tjeldsund sitter på rådhuset i Hol, sier Bartholsen.

Han minner om at legesenteret på Evenskjer, som er en stor suksess for de tre kommunene, ble til med et nødskrik.

- Her var til og med leger motstandere av den nye legekontoret, sa Bartholdsen.

Han mener det haster med å samle seg om ETS-alternativet.

- Evenes er en nøkkelkommune. Der skal kommunestyret ta stilling til alternativene 16.mars. Derfor haster det med å komme i gang.

Ett arbeidsmarked

Et annet viktig argument for den sammenslåingen er at ETS er ett arbeidsmarked.

Det slo formannskapsmedlem i Skånland, Stein Roar Nilsen fast.

- Jeg er en av dem som bor i Skånland, men jeg jobber på Fjelldal. Det fungerer helt utmerket, sa Nilsen.

Han minnet også om at ETS var en kultur-region.

- De tre kommunene har en felles kulturavdeling og en felles kulturskole, Det ville være en tragedie om dette samarbeidet stoppes. Jeg tror ikke det er mange av innbyggerne som vil merke kommunesammenslåingen, sa han.

Olav Andersen har jobbet i Posten i 40 år. De siste årene har han vært landpostbud i ETS. Han er overbevist om at en ny ETS-kommune vil fungere godt.

- I morgen tidlig starter jeg i ruta i Skånland og denne ruta går i alle de tre kommunene. Det fungerer helt fint. Jeg har også vært aktiv i samepolitikken og mener det er trasig at kommunegrensa skiller den samiske befolkningen i Evenes og Skånland skal være skilt av kommune- og fylkesgrensa. Det skaper ikke store problemer, men det er likevel en ulempe, sa Andersen.

Foran (tv) Kjersti Myrnes Balto, Torill Larsen. Bak: (tv) Pål Johansen og Terje Bartholdsen.