Jakop Janssønn (29) og Aleksander Kostopoulos (27) er to ambisiøse unge slagverkere fra henholdsvis Tromsø og Bodø, som begge spiller med profilerte nordnorske artister, kanskje mest kjent innen jazz, folkemusikk og samisk musikk.

De to slo seg i lag i fjor og sjarmerte festspillenes ungkunstjury med deres audiovisuelle prosjekt ”Døgnrytme”. Nå skal prosjektet settes opp med to forestillinger under Festspillene til sommeren.

Utgangspunktet for prosjektet er spørsmålet om vi som lever over polarsirkelen en døgnrytme preget av det arktiske klimaet, og kan man søke svar på spørsmålet gjennom kunst?

Døgnrytmens lyd

– Vi ønsker å lydfeste døgnrytmen til menneskene som lever over polarsirkelen, og utforske hvordan en døgnrytme som styres av ekstreme naturforhold som midnattsol og mørketid låter, sier Jakop Janssønn til Harstad Tidende.

Tids-ekspert

– Vi har snakket mye med en av Norges fremste eksperter på chronobiologi, professor Karl Arne Stokkan ved UiT - Norges arktiske universitet, om temaet, men ønsker flere innspill, ikke bare fra akademia, men også fra folk som kjenner det arktiske klimaet på kroppen; fra kunstnere til fiskere og folk som synes mørketiden er god og snill og midnattssola plagsom - eller omvendt, sier Janssønn, og legger til:

- I den nordlige landsdelen har Norges urbefolkning levd i årtusener, og vi ønsker også å utforske samers forståelse av døgnrytme som en del av arbeidet med konserten.

Han er tydelig på at forestillingen er avhengig av svarene som kommer inn. Og som slagverkere mener han de de har gode forutsetninger for å tolke svarene.

Rytmelek

– Rytmer er grunnlaget for hva en slagverker utøver og dermed kan man også leke med forståelsen av hvordan en døgnrytme kan spilles.

– Hvilken rytme har polarnatta, måneskinnet og vinden? Hva med den arktiske våren, hvilken rytme vokser reinrosen i? Hvilken kraft har lyset og lengselen etter lyset, og har den sin egen rytme? Kan man fange rytmen til det dansende nordlyset? Gjennom musikalske og visuelle virkemidler skal vi besvare noen spørsmål, men fremfor alt inspirere til undring og vekke til liv nye spørsmål, sier Janssønn.

STIPEND: Jakop Janssønn (mottaker Ungkunststipend), kulturminister Thorhild Widvey, Kristine Hansen (mottaker Ungkunststipend) og Sølvi Katrine Andersen, prosjektleder barn og unge, Festspillene i Nord-Norge under tildelingene i fjor. Foto: Steve Nilsen Foto: Steve Nilsen