Benjaminsen var født i Fauskevåg den 5.5.1917 og ble utdannet navigatør i «Little Norway» under andre verdenskrig.

Den 23. februar 1944 tok en De Havilland DH 98 Mosquito jagerbomber av fra 333 skvadronen i Leuchars i Skottland på tokt mot Norge. Besetningen om bord var norsk. Andreas Hofgaard Wyller var pilot, og Benjaminsen navigatør. Oppdraget var rekognosering.

Nordmennene skjøt ned et tysk fly – en junker JU 88, men tyskerne klarte å skyte ned det norske flyet, før begge styrtet i sjøen ved Eigerøya utenfor Egersund, skriver Wiborg i en epost til HT-redaksjonen.

- Alle mine kilder tilsier at hverken flyene eller mannskapene om bord ble siden funnet.

- Da jeg holder på med en biografi fra krigen, hadde det vært interessant å finne ut om noen har funnet noen tidsvitner til hendelsen. Jeg vet at det Benjaminsen er minnet, men ble han noen gang funnet? lurer hun.

- Er det noen i familien som har noe informasjon – brev eller lignende fra livet ved den skotske basen i Leuchars? slutter Wiborg. Hun har telefon: 92 48 20 96. Epostadresse: liv@tussilago.org

333 (Norwegian) Squadron ble opprettet 10. mai 1943. Den var underlagt Royal Air Force Coastal Command. Operasjonsområdet var Nordsjøen, Norskehavet og langs Norskekysten. Flyene var Catalina flybåter, og etter hvert de raske og pålitelige Mosquito- maskinene.

Oppdragene var farlige, og særdeles varierte. De inkluderte patruljering etter ubåter, angrep mot tyske skip, og spesialoppdrag. Sistnevnte medførte ilandsetting av agenter med radiosendere til hemmelig oppdrag i Norge. Man hentet også utsatte hjemmefrontmenn med en dødsdom hengende over seg i Norge til sikkerhet i Storbritannia.

Skvadronen ble kreditert to senkede og syv skadde ubåter, 18 ødelagte og fem skadde fiendtlige fly samt medvirkning til senking av en rekke overflatefartøyer. Den hadde 28 norske og én britisk falne og mistet 23 fly.

Bård Karl Benjaminsen og Andreas Hofgaard Wyller skal i sin militære karriere selv ha skutt ned minst tre tyske fly, utenfor Florø, Molde og det siste ved Egersund, da begge falt.

Noe av det som gjorde Mosquito relativt unik, var blant annet at det ble laget av tre som stort sett var limt sammen. Et ankepunkt var at flyet ikke hadde noen defensiv bevæpning, men kun satset på sin høye hastighet for å unnslippe fiendtlige jagerfly.

Dette viste seg å være effektivt, og flyet ble en stor suksess. Ikke minst takket være at det var hurtig og hadde lang rekkevidde.

Det var Mosquito bombefly som ble brukt under angrepet mot Gestapos hovedkvarter i Oslo, Victoria terrasse den 31. desember 1944 da en trikk på Drammensveien ble rammet. 78 nordmenn, og 27 tyskere omkom i angrepet.

Det tyske flyet (JU-88), som skjøt ned Bård Karl Benjaminsens Mosquito i 1944, var et to-motors lett bombefly, nattjager og angrepsfly.

Minnesteienen ved Kanebogen kirke er til minne om de fra tidligere Sandtorg kommune som falt i frihetskampen 1940-1945. På steinen står det 11 navn med angivelse av yrkestittel, bokommune, fødselsdato, hvor og når de falt. Blant dem også Benjaminsen. De 11 falne er også minnet ved Krigsminnebautaen ved Sandtorg kirke i Sørvik.

Navnet på de fra Sandtorg kommune som omkom i kampen for frigjøringen av Norge 1940-45 er risset inn i stein. Den ligger ved Kanebogen kirke. Foto: Frank R. Roksøy