Å tukle med kystjegerne på Trondenes er derfor ingen god ide, hverken militært eller økonomisk, sier Ståle Ulriksen, lærer og forsker ved Sjøkrigsskolen og NUPI. Kystjegerne i Harstad vil i en konfliktsituasjon være førstelinja i forsvaret av lange kyststrekninger i nord mot invasjon fra sjøen.

Skjebneområde

Han var til stede ved Kystjegerkommandoen for å holde et innlegg da ordførere fra forsvarskommunene i Troms og Nordland (forsvarsalliansen) møtte offiserer og tillitsvalgte i går. Ulriksens konklusjoner må være søt musikk i ørene både på lokale forsvarsansatte, og lokalpolitikerne. Spesielt når det gjelder den sjømilitære biten, ivaretatt av Kystjegerkommandoen.

- Akkurat dette området av kystlinja i Troms trenger solid militær tilstedeværelse. Den kan fort bli sentral i en eventuell konfliktsituasjon mellom Russland og Nato. Kystjegerne i Harstad har en nøkkelrolle å spille i det strategiske bildet, sier Ulriksen.

Skjærgården

Han mener Forsvaret kanskje bør tenke på å samle kreftene til å sette inn motstøtet i en slik konflikt i Troms, ikke i Finnmark. Da må de ha ryggdekning på sjøsiden. Noe kystjegere er spesialutdannet til å takle.

- Jegerne er faktisk en fantastisk god avdeling. Norge har ikke så mange topp militære enheter. Vi må ta vare på det vi har. Kystjegerne imponerer med ekstrem høy lagånd. De er fleksible, og fungerer både på land , i skjærgården og til havs. - I utenlandsoppdrag helt siden 2006 har de gang på vist sin kapasitet i skarpe situasjoner. I realiteten burde avdelingen vært større, ikke nedleggingstruet, påpeker forskeren. Han mener kystjegerne hører hjemme akkurat i Harstad.

- Sør-Troms med sin skjærgård utgjør en meget god plattform for mobile, godt trente styrker. Ved å bruke geografien til sin fordel, kan de stoppe eller avskrekke en på papiret mye sterkere fiende.

Sårbar

Uten de styrkene som allerede ligger i Vågsfjordområdet, tror han vi blir sårbare.

- Forsvinner kommandoen, kan kysten bli liggende åpen, og det er ikke å anbefale. Det er ikke slik at det vil komme hastende styrker fra andre steder langt unna i landet for å ta kontroll over kyststrekningen i en invasjonssituasjon, påminner han. Ulriksen kjøper heller ikke beregninger som sier at det er mye å spare på en nedleggelse.

- Jeg har tidligere angrepet måten man setter opp tallene på. Det er kunstige beregninger som munner ut i merkelige konklusjoner, sier han.

Flere fronter

Harstadordfører Marianne Bremnes sier alliansen av forsvarskommune-ordførere er enige om å jobbe bredt for å påvirke langstidsplanene for Forsvaret. Nøkkelen ligger i stor grad hos politikerne, ikke Forsvaret selv. Storting og regjering har tradisjonelt holdt et tett grep om forsvarspolitikken. Fagmilitære råd teller. Men det betyr ikke at de høye herrer i Forsvaret nødvendigvis får alt som de vil.

- Ordførerne er slett ikke enige om alt internt. Men vi er enig om sette felles kraft mot stortingspolitikerne, understreker hun.

Mobilisering

- Vi fra Arbeiderpartiet skal gjøre det overfor våre folk. De andre ordførerne går på sine respektive partifolk. Til sammen skal vi klare å påvirke i positiv retning for alle forsvarskommunene.

- Ekstra positivt for Harstad er det at alle stiller seg bak at Divisjonsmusikken må videreføres, sier hun. I gårsdagens sammenkomst var det viktig at alle fikk innsikt i den viktige jobben Kystjegerkommandoen gjør. Både nasjonalt og internasjonalt.

- Vi setter spørsmålstegn bak enkelte av tallene som ligger til grunn for nedleggingsspøkelset. Det vil vi ha klarhet i. Både når det gjelder Alliert Treningsenter og kystjegerne. Vi må ikke sove i timen, slutter Marianne Bremnes.