Lagmannsrettens ankeutvalg har bestemt at Spåmann-saken ikke skal tas inn til behandling i lagmannsretten.

Det betyr at dommen i Trondenes tingrett blir stående. Han må dermed sone sju måneder i fengsel av straffen på 14 måneder. Han må også beale Nav 412.453 kroner.

Spåmannen i 60-årene ble dømt for skattesvik på 700.000 kroner og grovt bedrageri overfor Nav på 800.000 kroner.

Påtalemyndigheten mener at tingrettens dom er riktig, mens forsvarer Tom Ovesen anket bevisdømmelsen, lovanvendelsen under skyldspørsmålet og straffutmålingen.

Oppga ikke 2.6 mill

Lagretten konkluderer med at tingrettens straffutmåling har støtte i rettspraksis. Bedrageriet mot Nav var det mest alvorlige tiltaltepunktet. I årene 2006-2011 mottok han mer uførepensjon enn han hadde krav på ved å holde tilbake opplysninger om at han mottok lønn som spåmann/klarsynt på til sammen 817.033 kroner. I årene 2006-2011 unnlot han å oppgi vel 2.6 millioner kroner i skattepliktig inntekt som spåmann/klarsynt. Beløpet tilsvarer 700.000 kroner i skatt.

I tingretten hevdet mannen at han jobbet uten lønn og pengene han tjente skulle gå til kjærestens bedrift. I 2006 opprettet han et selskap på Seychellene, som han hevdet ble overdratt til en organisasjon som het Pad. Ankeutvalget mener det ikke er noen holdepunktet for at organissajonen Pad eksisterer. Retten mener at tiltalte hadde rådighet over inntektene. Han disponerte alle konto som pengene ble overført til, også kontoen i Spania som anføres å tilhøre AK Diamonds ltd. (som skulle eie Pad). Kontoutskrifter viser at pengene er brukt til alminnelig forbruk og uttak i minibanker.

Forsto ikke

Forsvarer Tom Ovesen anførte i sin anke til Hålogaland lagmannsrett at mannen i 60-årene ikke opptrådte med den nødvendige skyld i verken relasjon til trygdebedrageriet eller skattesviket. Ovesen mener at hans klient ikke forsto at pengene skulle oppgis til beskatning.

Ovesen mener også at en liggetid på 27 måneder burde gitt større utslag på straffutmålingen. Lagmannsrettens ankeutvalg mener at den lange liggetiden hos politiet, er tilstrekkelig hensyntatt ved at sju måneder av straffen er gjort betinget.