HARSTAD: Elevene i femte trinn på Medkila skole er best i regning og lesing i Harstad kommune. De er også like gode som de beste i Engelsk. Ingen skoler, heller ikke ungdomsskolene som er målt på 8. trinn, har bedre tall.

Dette kommer fram av oversikten som ble lagt fram i dag fra den nasjonale prøven som alle skoler i landet gjennomfører for 5. og 8. trinn.

Rektor Britt Krogh Johansen sier at tallene først og fremst reflekterer arbeidet som er gjort tidligere år på skolen. Testen ble utført tidlig på høsten i år.

- Samtidig er det verd å merke seg at mye kan spille inn under slike prøver. Den varer til eksempel i 90 minutter. Mange elever er ikke vant til å sitte i ro så lenge, sier hun.

Elevene var også spesielt godt forberedt i år, da de allerede hadde deltatt i en pilotprøve med sikte på utforming av framtidige nasjonale prøver.

Likevel. Også i fjor gjorde Medkila det godt på de nasjonale prøvene for 5. trinn, og Krogh mener at resultatet i år er noe skolen kan være stolt over.

Fokus på regning

Rene tall viser at trinnet skårer 57 poeng i regning av et landsgjennomsnitt på 50. Nærmeste skole i Harstad er Sørvik skole som har nest best resultat generelt i fylket, og en score på 54 i regning. Bare Bergseng og Harstad skole ligger på snittet på 50, mens resten ligger ett eller to poeng under.

- Her har vi hatt stigning over flere år. Dette trinnet konkret har fått ekstra fokus på grunnleggende begreper i faget og problemløsningsoppgaver. Et mål er å kunne la elevene snakke om faget utenfor det å løse oppgaver på papiret, og i tillegg skape interesse for matematikk i hverdagen.

Rangering ikke viktig

God klasseledelse og faglig fokus er noe av forklaringen på de gode tallene, sier rektoren.

Prøven måler også engelsk og lesing. Der scorer Medkila henholdsvis 51 og 53. Tallene i seg selv brukes til måling over tid.

- Vi spør oss selv hva som gikk bra og hvorfor. Vi ser etter ting vi kan gjøre bedre og hvor vi kan forbedre oss. Så ser man resultatene etter noen år. Til syvende og sist er målet å gi best mulig utvikling for elevene. Hvor man havner på rangeringer i media er ikke fokus, sier hun.

Ingen ungdomsskoler har like gode tall som Medkila. Se alle resultatene her:

Resultater Nasjonale prøver 5. trinn

Bergseng skole

Engelsk 50, lesing 51, regning 50

Harstad skole

Engelsk 46, lesing 49, regning 50

Kanebogen skole

Engelsk 51, lesing 49, regning 49

Kila skole

Engelsk 49, lesing 48, regning 48

Medkila skole

Engelsk 51, lesing 54, regning 57

Seljestad barneskole

Engelsk 48, lesing 50, regning 49

Sørvik skole

Engelsk 51, lesing 53, regning 54

Resultater Nasjonale prøver 8. trinn

Hagebyen skole

Engelsk 52, lesing 52, regning 51

Kila skole

Engelsk 50, lesing 49, regning 49

Seljestad ungdomsskole

Engelsk 52, lesing 50, regning 53

Stangnes 8-13

Engelsk 44, lesing 41, regning 40