For ikke mange dagene siden kom steinen, en obelisk (høy, firkantet søyle med pyramideformet topp) til Harstad.

- Den ble fraktet fra Vestbygda til Harstad på lastebil. I den forbindelse vil vi rette en stor takk til Steinar Pedersen i SP Maskin. Han gjorde dette gratis og franko, forteller Gunnar E. Kristiansen og Gunnar Reppen. Sammen med Harald Isachsen har de vært pådrivere for å få reist dette minnesmerke over harstadværinger som falt som følge av andre verdenskrig.

Dersom alt går etter planen, skal minnesmerket avdukes 8. mai.

Kronerulling

Selv om Harstad kommune har påtatt seg arbeidet med montering, vil det påløpe en del kostnader. Kostnader som historiker-troikaen håper å få finansiert gjennom en kronerulling.

- Det er ikke satt noe minimumsbeløp. De som føler for prosjektet kan betale inn et selvvalgt beløp, sier Isachsen, Kristiansen og Reppen.

Flere falne

Navnene på de falne skal stå på minnesmerket, og hittil har man snakket om 47 navn. Nå blir det imidlertid flere, etter at komitéen har fått en oversikt over falne fra Bjarkøy, som i dag er en del av Harstad kommune.

- Man har hele tiden tatt det som en selvfølge at falne fra kommunene Trondenes og Sandtorg, som begge var egne kommuner under krigen, skulle med. Og Bjarkøy som nå er en del av Harstad, vil komme i samme kategori. Det samme er forholdet dersom det i fremtiden skulle ble sammenslåinger med andre kommuner. Det er tatt høyde for at det skal være teknisk mulig å få plass for flere navn på minneplata ved en slik situasjon, forteller initiativtakerne.

Her er en oversikt over falne fra Bjarkøy som tidligere ikke er nevnt:

• Olaus D. Andersen, maskinmester, 49 år. Seilte i alliert tjeneste under krigen. Døde av krigsskader 27. april 1945 i New York.

• Sverre Dalberg Benjaminsen, matros, 23 år. Seilte i Den Kongelige Norske Marine under krigen. Skylt over bord fra jageren Stord, og omkom 30. desember 1943.

• Johannes William Garfjeld Grønvold, arbeider, 35 år. Omkom 14. juli 1942 under bombing av Hammerfest.

• Olav Hagen Hansen, matros, 21 år. Var på nøytralitetsvakt på P/S «Norge» og omkom 9. april 1940 da skipet ble torpedert på Narvik havn.

• Konrad Edvin Westnes, gruvearbeider, 62 år. Arbeidet på Svalbard. Overført til Storbritannia september 1941. Innrullert i de norske styrker i Dumfries, Skottland. Omkom i en ulykke den 27. februar 1942. Gravlagt på Troqueer kirkegård i Dumfries.

I tillegg til tidligere lister, har også følgende navn dukket opp:

Gunnar Kristoffer Madsen Nyberg, Halsebø, f. 18. april 1905, sønn av Peder Madsen Nyberg (1871-1963) og Marie Benjaminsen Nyberg (1873-1949). Han omkom 27. august 1944 da han kom inn i et minefelt på Kvitnes i Skånland. Gravlagt i Sørvik.

PLASSERING: Slik vil obelisken ta seg ut i Generalhagen. Etter planen vil avduking skje 8. mai. Illustrasjon: Vizuelli