Fylkesrådet i Troms bevilger fast diftstilskudd til museet på gamle Meløyvær fort.

- Det er flott at man i samarbeid har fått til museumsdrift. Det gir harstadæringer enda en god grunn til å besøke vakre Meløyvær, sier gruppeleder for Ap sin fylkestingsgruppe, Kari-Anne Opsal.

- Jeg er glad for at fylkestådet har funnet rom til drift, slik at vi får vist fram denne nære delen av vår historie, legger hun til.

- Den kalde krigen har satt sine tydelige spor i fylket vårt. Det ble etablert en rekke store fort langs kysten, og dessuten en forsvarslinje med mindre anlegg gjennom store deler av fylket – den såkalte FRØY-linjen. I budsjettet for Troms fylkeskommune som skal behandles i Fylkestinget i desember, foreslår fylkesrådet fast driftstilskudd til Sør-Troms og Nord-Troms museer for å la publikum få oppleve kulturminner fra Den kalde krigen på Meløyvær fort og i noen av FRØY-anleggene, melder Opsal.

Allerede fra 2016 er det satt av 250.000 kroner til formidling på Meløyvær i tidligere Bjarkøy kommune, og fra 2017 settes av tilsvarende til FRØY-anleggene i Storfjord. Driften av anleggene er i dag en prøveordning i et spleiselag mellom Troms fylkeskommune og Forsvarsbygg gjennom Skifte Eiendom. Fylkestinget i Troms har tidligere forutsatt at staten fortsetter på eiersiden også etter at prøveperioden er utløpt.

- Meløyvær fort, med sine tre helautomatiske 120mm Bofors tårnkanoner, sto ferdig så sent som i 1989. Dette var landets mest moderne kystartillerianlegg fra etterkrigstiden. Fortet besto, i tillegg til kanonene, av kommandoplass og komplett utbygget luftvern og nærforsvar som var spredt ut over øyene i Bjarkøy. I dag er det meste av anlegget avstengt, men en av kanonene og kommandosentralen er åpne for publikum. Kanonen og kommandosentralen er fredet innvendig og utvendig, sammen med de to øvrige kanonene som har fått et utvendig vern. Sør-Troms museum har ansvar for formidlingen, men samarbeider med reiselivsanlegget Valhall om guiding. Museet har blant annet utarbeidet et eget undervisningsopplegg for videregående skole, tilknyttet Den kulturelle skolesekken (DKS). Prøveordningen har så langt vært svært vellykket med stor publikumsoppslutning, skriver Opsal i en pressemelding.

- Formidling av Forsvarets historie og omfattende tilstedeværelse i hele etterkrigstiden er viktig i «forsvarsfylket Troms». Fylkesrådet er glad for å kunne bidra til at denne historien kan fortelles.

Meløyvær fort var en av Norges mest hemmelige anlegg, bygd rett i fjersteinene på Krøttøy. Foto: Øivind Arvola