Kaptein, styrmann og matros hadde alle promille da de forsøkte å legge fra kai fra Harstad med hurtigbåten Kistefjell.

Nå er de satt under tiltale ved Trondenes tingrett i Harstad.

Hendelsen skjedde 29. juli 2014, med 0640-avgangen fra Harstad til Tromsø.

I tiltalen står det at kapteinen hadde 0,45 i promille da blodprøve ble tatt klokka 0721. Styrmannen hadde 0,97 i promille, og matrosen 1,03 i promille.

Ifølge politiet er dette et brudd på Sjøloven "for å ha ført eller forsøkt å føre skip som har en største lengde på 15 meter eller mer med en alkoholkonsentrasjon i blodet som er større enn 0,2 promille."

Subsidiært vises det til brudd på Sjøloven "for å ha utført eller forsøke å utføre tjeneste som er av vesentlig betydning for sikkerheten til sjøs med en alkoholkonsentrasjon som er større enn 0,2 promille."

Det var 29. juli 2014 at Midtre Hålogaland politidistrikt i Harstad meldte på Twitter klokka 0702: "Politiet mistenker 3 personer tilknyttet hurtigbåt i havna for brudd på reglene om "Pliktmessig avhold". Sak opprettes."

Daglig leder i Boreal Nord, Per Hansen, sa at det var de som varslet politiet om promillemistanken etter at de hadde fått tips.

- Derfor ba vi politiet om å få utført en promillekontroll 06.30 i morrest. Mistanken var begrunnet med tips, sa Hansen.

Han sa det er nulltoleranse for alkoholbruk og det er minst åtte timers avholdsplikt for mannskap på båt.

Kistefjell er 35 meter lang, gjør 33 knops fart og kan ta 250 passasjerer.