HARSTAD: Juristen representerer den psykisk syke mannen som står bak en rekke innbrudd på Stangnes. I går var hun i Harstad.

Som en ål

– At Harstad kommune vil være bekjent av en slik sak over så lang tid, er helt ubegripelig. Dette handler om å ta vare på helsa til mannen, hans pårørende og en hel bydel på Stangnes. Kommunen lar det bare flyte. Ansvarlige i helse- og omsorgssektoren snor seg som en ål for å unndra seg ansvaret, sier Walthinsen.

Det er tre år siden juristen ble koblet inn i saken.

– Vi opplever en kommune som rett og slett har manglende styring, og der det sitter nessekonger og bestemmer. I tre år er vi avvist med prat, og veldig lite handling til beste for min klient, sier Walthinsen.

For to år siden tok juristen selv kontakt med Tranøy gård, som gir tilbud til personer med rusproblemer og psykiske lidelser. Hun fikk beskjed om at det var én ledig plass som hennes klient kunne få. Juristen kontaktet kommunen, og fikk beskjed om at søknaden skulle utredes.

– Vi har ennå ikke fått svar, sier hun.

Skreddersydd

Gatejuristen holder til i Tromsø. Der har hun jobbet med psykisk syke rusmisbrukere som er minst like dårlig som klienten i Harstad.

– Problemet er at det finnes ingen institusjoner med tilstrekkelig kunnskap om disse kombinerte lidelsene. Da må kommunen skreddersy et opplegg for den enkelte. Det har Tromsø gjort med stort hell.

Hun frykter at det hele dreier seg om et spørsmål om økonomi.

Juristen har også vært i kontakt med UNN Tromsø for å få hjelp til sin klient.

– Der har de lovet å gi behandling til min klient i om så ett år. Forutsetningen er at Harstad kommune stiller med et behandlingsopplegg når han kommer tilbake. Kommunen må skjønne at de har et ansvar, og ikke bare skjule seg bak taushetsplikten. Den øverste ledelsen i kommunen har ansvaret i denne saken, sier juristen.

Tilsynssak

På vegne av de pårørende, er saken klaget inn til Fylkesmannen i Troms. Fylkesmannen åpnet i sommer tilsynssak, først mot Harstad kommune. Senere mot spesialisthelsetjenesten. Det er ventet en avgjørelse over nyttår.

Den alvorlige psykisk syke mannen fikk tidligere i år redusert hjelpetilbudet fra 17 timer til fire timer i uka. Familien klaget, og han har nå fått 15 timer i uka.

– Det er viktig å vite at min klient har ikke boevne. Han trenger hjelp til å få i seg næringsrik mat, til å stelle i hjemmet og til det meste. Spesialisthelsetjenesten har gitt kommunen inn med teskje hva slags tilbud de må bidra med, men når ikke fram.

Walthinsen og familien mener problemene rundt klienten økte etter at kommunen startet kuttene på Klubbholmen for to-tre år siden. Tidligere var det nattevakter, kveldsvakt og fast dagbemanning på botilbudet for personer med rus og psykiatri. Nå er tilbudet betydelig kuttet til beboere med psykiatri og rusproblemer på Klubbholmen.

– Det som skjer er helt uverdig, sier jurist Nina Walthinsen.

Krever rask løsning

Ordfører Marianne Bremnes krever en rask løsning på problemene på Stangnes.

– Jeg er like fortvilet og fortørnet som resten av innbyggerne, sier Bremnes.

– Den aktuelle personen er svært syk, og har i løpet av de siste to årene begått rundt 200 innbrudd. Hva gjør du som kommunens øverste leder for å få kontroll over situasjonen?

– Først av alt må mannen få hjelp. Han må ikke bli stigmatisert og mobbet, slik det har vært tilløp til på sosiale medier, sier ordføreren, og legger til:

–  Det blir fremstilt som om Harstad kommune ikke gjør noe for å hjelpe, men vi gjør faktisk mye, sier ordføreren.

Av hensyn til taushetsplikten vil ikke ordføreren komme nærmere inn på hvilke tiltak som er – eller blir iverksatt.

– Du kan vel si noe om hva som blir gjort?

– Nei, det kan jeg ikke.

Kommunen sender nå brev til Overordnet samarbeidsorgan  (OSO), som representerer kommunene og lokalsykehusene i slike saker.

eidsorganet må  bidra til at kommunen og spesialisthelsetjenesen kan samarbeide bedre, sier Bremnes.

I løpet av uka skal ordføreren ta imot den nye politimesteren og politistasjonssjefen.

– I dette møtet vil jeg benytte anledningen til å ta opp den fortvilte saken vi har på Stangnes. Denne saken er bare trist, sier Bremnes.

– Er det krangel om hvem som skal betale som er årsaken til at denne saken bare drar ut i tid?

– Det bør ikke være et pengespørsmål. Mannen må ikke bli en kasteball i systemet. Derfor må vi få til bedre samhandling mellom spesialisthelsetjenesten, politiet og kommunen.

– Hvor lenge kan du vente før det blir en løsning?

– Fristen er gått ut for lenge siden. Personen må få hjelp, sier ordfører Marianne Bremnes.

INNBRUDD: Klienten har de siste to årene stått bak et par hundre innbrudd. Her fra Byggesystemer nå like før helga. Foto: Frank R. Roksøy