Det er ikke mye igjen av julestjernen som tok fyr. Brannen spredte seg i boligen, og hele leiligheten ble nedsotet. Denne gangen varslet brannalarmen, og familien reddet seg ut.

- Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier Odd Magne Skjerping. Likevel er svært mange juledekorasjoner i butikkene fremdeles laget av papir og annet brennbart materiale.

Se etter svimerker

Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det julestjerna eller andre lamper er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal, er råd fra Brannvernforeningen.

- De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år, sier Skjerping.

Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er en annen typisk brannårsak.

- Ikke la brennbart materiale komme i kontakt med, eller stå for nær levende lys, er Skjerpings klare råd.

Ingen jul uten ild

Mange finner frem julelysene til første advent, og desember er brannmåneden fremfor noen.

- Faktisk brenner nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året, sier Skjerping. I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig og fyrer i peis og ovner for kos og varme, også det øker risikoen for brann.

- Det er viktig å ta noen forholdsregler. Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme, er rådet fra branneksperten.

Jo flere, jo bedre

- Og sjekk for all del at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier Skjerping.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje.

- Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slokke brannen, sier Odd Magne Skjerping.