Denne helgen var 46 lag fra Norge, Sverige, Færøyene og Danmark samlet i Mo i Rana for å delta i den skandinaviske finalen i Firsk Lego League.

First Lego League (FLL) er en kunnskapsturnering for barn og unge mellom 10 og 16 år. I år ble den arrangert for femtende gang, og årets tema var fremtidens avfallshåndtering. I finalen konkurrerte 665 barn og unge om priser innen markedsføring, samarbeid, teknologi og forskning, samt i den prestisjefylte robotkonkurransen, der lagene styrte en egenlaget robot av LEGO gjennom en hinderløype. Det var No Limits fra Tromsø som mottok tittelen First Lego League Champions, og sikret seg dermed en plass i den globale finalen i St. Louis i USA i april 2016.

Flere måneder i hardtrening

Siden midten av september har 902 lag fra 49 skandinaviske byer jobbet med FLL-oppdraget som er tredelt med utfordringer innen forskning, teknologi og samarbeid. I november ble det avholdt regionale finaler hvor 46 skandinaviske lag kvalifiserte seg til i Mo i Rana. Med hele 24 lag fra Norge var sjansene store for seiere på hjemmebane. Team GOLE som representerte Harstad er tilknyttet Seljestad ungdomsskole og har holdt på med FLL siden 2015.

– First Lego League handler om å vekke interessen for forskning, realfag og teknologi hos unge i Norge. I dag har vi vært vitne til fantastisk innsats, indre glød og ikke minst vilje til å lære hos deltakerne. Vi håper arrangementet inspirerer, slik at vi sikrer morgendagens ingeniører og forskere, sier Cathrine Instebø, sponsoransvarlig i Statoil.

Det ble totalt delt ut priser i seks kategorier.

FIRST LEGO League ChampionNo LimitsTromsøDK
Forskningsprisen 1. plass 2015Team FanaticSlagelseDK
Forskningsprisen 2. plass 2015No LimitsTromsøNO
Markedsføringsprisen 1. plass 2015No LimitsTromsøNO
Markedsføringsprisen 2. plass 2015HRHSarpsborgNO
Robotkonkurransens 1. prisMindstorms HackersBergenNO
Robotkonkurransens 2. prisBillund Brick BrainsHerningDK
Samarbeidsprisen 2015The Black PanthersBallerupDK
Teknologi prisen 1. plass 2015Voksne ingen adgang - HRHammerfestNO
Teknologi prisen 2. plass 2015Mindstorms HackersBergenNO