Ludviksen representerer Ap i kommunestyret, og gikk på talerstolen for å kommentere en rapport om helsetilstanden i befolkningen.

Talerstolskjelven

Da fikk den nyvalgte politikeren den store skjelven.

– Jeg kjente med en gang jeg inntok talerstolen at ”nå kommer det”. Så ble det bare verre og verre, sier Ludviksen.

Ett minutt uti innlegget ristet hele kroppen så kraftig at han måtte sette seg .

Tilfeldighetene ville at storebror Espen Ludviksen (Sp) skulle holde sitt innlegg etterpå. Rutinert og med glimt i øyet, fortalte Sp-politikeren hvordan han overvant talerstol-skjelven.

– Dette går helt fint, var klapp-på-skulder-hilsenen til broren, og kom med følgende tips:

– Jeg bruker å se for meg at forsamlingen sitter naken foran meg. Det behøver ikke bare være et vakkert syn, men det hjelper godt mot nervøsiteten, sa Espen Ludviksen, og fikk fram latteren blant politikerne.

En personlig seier

Etter en pust i bakken, klarte Kai-Ove Ludviksen å gjennomføre sitt innlegg. Det var en personlig seier.

– For ett år siden hadde jeg ikke klart å ta ordet, sier han.

Ludviksen gikk før valget ut og fortalte om sine psykiske problemer. I over ti år har han slitt. Nå går han til behandling, og synes selv han er blitt friskere.

– Jeg har lenge vært engasjert i arbeidet med psykisk helse. Jeg synes det er viktig at folk som sliter med angst og depresjoner skal være med på å ta avgjørelser.

– Hvorfor utsetter du deg selv for den prøvelsen det er å ta ordet i store forsamlinger?

– Jeg vil vise overfor meg selv at jeg kan klare det jeg vil. Dessuten er jeg engasjert og har lyst til å si min mening. Så må man bare reise seg igjen hvis man faller. Jeg tror det blir bedre etter hvert som man blir mer rutiner.

Åpenhet

Kai-Ove Ludviksen er den første politikeren i Harstad som åpent har gått ut og fortalt om sine psykiske problemer.

– Jeg har fått full støtte fra mine partikolleger, og fra alle de andre politikerne i kommunestyret. Alle er hyggelige, det er utrolig mange strålende folk i dette kommunestyret.

Ludviksens kamp for å overvinne talerstol-skrekken imponerte. Selv håper han andre som sliter psykisk, vil få nytt mot når de ser at det nytter å kjempe.