Det nystartede lokallaget av Gynkreftforeningen for Harstad og omegn er klare for sitt første medlemsmøte. Siden det kun er to lokallag i Nord-Norge; Harstad og Tromsø, så dekker Harstad lokallag Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Hålogaland-området.

– Vårt ønske med medlemsmøtene er både å øke forståelsen for egen sykdom og senskader, men vel så viktig er det at vi får en møteplass hvor vi kan utveksle erfaringer og se at vi ikke er alene med diagnosen vi har fått, samt fronte gynkreftsaken, sier lokallagsleder Eli Moursund.

På det første medlemsmøtet er det nettopp det å dele tanker og erfaringer som blir det viktige. Ønsket er at medlemmene selv skal komme med innspill og forslag til hva lokallaget kan gjøre.

En viktig ting lokallaget jobber med er å få på plass et likepersontilbud for gynkreftrammede. En likeperson er en person som selv har hatt sykdommen, og som kan være en støtte for andre som er blitt syke, på områder som ikke har med den medisinske behandlingen å gjøre, skriver foreningen i en pressemelding.

– Det er mange tanker som dukker opp i hodet ditt når man får en alvorlig kreftdiagnose. Spørsmålene mange stiller seg er hva skal jeg gjøre i forhold til jobb, venner og familie. Hvordan håndterer jeg dette i forhold til barn og ikke minst hvordan komme seg gjennom dette personlig. Gynekologisk kreft rammer på et sårbart område i forhold til seksualitet og samliv. Det finnes ikke noe fasitsvar på disse spørsmålene. Vi er alle forskjellige og har ulike måter å møte utfordringer på, men det kan alltid være godt å få prate ut og dele bekymringer og gleder med noen som har vært gjennom den samme sykdommen som en selv nå er rammet av. Det er her vi likepersoner kan være en ressurs i tillegg til den behandlingen helsepersonellet gir deg, sier Eli Moursund, som selv har fullført Gynkreftforeningens likepersonutdanning og er autorisert likeperson.

Møtet finner sted Sanitetens hus i Harstad lørdag 28. november.

Lokallaget oppfordrer alle kvinner som har eller har hatt gynekologisk kreft om å komme; uansett alder.