I et røft kjellerlokale i hjembyen skal en tidligere norgesmester skape sin egen arbeidsplass.

Cathrine Rolness er for folk flest mest kjent som kongepokalvinner i fotball både for moderklubben Medkila og Oslo-klubben Røa, som hun også vant seriegull med og spilte for i Champions League. For et knapt år siden vendte hun hjem med en drøm om å skape noe i Harstad. Lørdag åpnes dørene til CrossFit Harstad i Samasjøveien.

Satser alt

– Jeg er spent før åpningen, og samtidig litt redd fordi vi står på bar bakke og ikke helt vet hva vi går til. Mest av alt er jeg glad for at vi har fått dette til og er kommet såpass langt, og vi har stor tro på at denne gymmen blir en suksess, sier Rolness.

CrossFit er en treningsmetode med såkalt ”konstant varierte og funksjonelle bevegelser utført med høy intensitet”. Øktene er sjelden like. Øvelsene skal falle naturlig for kroppen.

Rolness er en av fem eiere, og er den eneste som skal være heltidsansatt. De øvrige på eiersiden er Alex Bray, Ola Vollmo, Bjørn Fosse og Thomas Helland.

– Foreløpig er det ingen årsverk i bedriften. Fortsatt blir alt gjort på dugnad, men når vi er oppe og går, skal jeg være 100 prosent daglig leder og kjøre de fleste timene. De andre på eiersiden, og noen av deres samboere, skal bidra når de kan på kveldstid, og flere skal ta crossfitutdannelse for å kunne være trenere, sier Rolness.

De siste to månedene har Rolness kun jobbet med klargjøring av lokaler og bedrift. Mye tid og energi er lagt ned, med god hjelp fra venner og familie. Alle sparepenger og midler fra andre kanaler er gått med i etableringsfasen.

– Jeg ville ikke gjort dette om jeg ikke var sikker på å lykkes. Dette blir Harstads første crossfitsenter. Tromsø og Bodø har tilbudet allerede. Jeg vet derfor at behovet er til stede.

Ble hektet

Rolness har bachelor i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøgskole. Hun er sertifisert personlig trener, kostholdsveileder og treningsveileder fra idrettshøgskolen, samt har trenerkurs for crossfit og strongman.

Kunnskapen og kompetansen skal hjembyen få nytte av.

– Da jeg sluttet med fotball, slet jeg med å finne ut hva jeg skulle gjøre. Jeg kom i et vakuum. Så ble jeg introdusert for crossfit, og var skeptisk fordi jeg aldri hørt om det. Jeg prøvde, og ble hektet. Den store variasjonen i treningen, og kanskje aller mest den sosiale biten, appellerte veldig. I en gruppetrening ønsker alle at de øvrige skal lykkes, og den som fullfører økta sist er alltid den som får mest jubel.

– Jeg har alltid hatt drøm om å starte noe i Harstad, og har hele tiden visst at jeg skulle flytte hjem fra Oslo. Jeg visste ikke helt hva jeg ønsket å skape eller når det skulle skje, og begynte derfor som personlig trener ved et treningssenter da jeg flyttet hjem, ser hun.

Svaret var crossfit. I sommer kom Rolness for alvor i gang med planleggingen sammen med de andre eierne.

– Passer for alle

Det store og ubesvarte spørsmålet er om harstadværingen vet hva crossfit er og vil ta i bruk gymmen.

– Jeg visste heller ikke før jeg begynte. Derfor er mitt råd at folk må komme på en prøvetime.

– Hvem skal komme?

– Crossfit er for alle, men vi tror at kvinner og menn fra 18 til 50 år er den primære målgruppen. Også 80-100-åringer kan komme fordi treningen tilpasses den enkeltes nivå, og vi gjør øvelser og bevegelser som kroppen er ment å gjøre. Crossfit forbedrer dine forutsetninger til å takle hverdagslige gjøremål og utforutsette hendelser.

– Du må ikke være kjempegodt trent. Alle øvelser kan modifiseres på en eller annen måte. Alle jobber ut fra sine forutsetninger og komfortsoner. Målet er å komme i bedre form og få ei bedre helse, sier Rolness.

Senteret starter forsiktig med få medlemmer.

– Vi ønsker å ha kvalitet og trygghet for medlemmene våre. Så vil vi utvide etter hvert, sier Rolness.