Formannskapet foretok tirsdag den årlige fordelingen av næringsfondet. I år var fondet på vel 1 million kroner. Det forelå søknader for tilsammen 4,2 millioner kroner. Næringssjef Bjørn Akselsen hadde sammen med rådmann Hugo Thode Hansen gjort grovfordelingen.

Symbolsum

Administrasjonen hadde blant annet avslått søknaden fra proffmusiker Knut-Erik Sundquist, som ønsker å etablere en musikkfestival av internasjonal klassse. Festivalen er kostnadsberegnet til 900.000 kroner per år, og Sundquist søkte om støtte på en halv million kroner.

– Et svært positivt initiativ, men prosjektet er uklart, og vil trenge et bedre finansielt grunnlag, begrunnet administrasjonen sitt avslag med.

Politikerne ønsket derimot å gi en symbolsk pengesum til bassisten på 25.000 kroner. Dette for å vise at de ønsker tiltaket velkommen, og anbefaler samtidig Sundquist om å søke midler andre steder.

Her er fordelingen:

Utenfor Allfarvei AS har etablert seg i Harstad med to bokutgivelser. Forlaget fikk 100.000 korner. Grøtavær rorbu skal starte fisketurisme og må investere for vel 300.000 kroner. Tiltaket fikk 90.000 kroner.

Rolness Helse & Trening AS fikk et tilskudd på 30.000 kroner. Langmoan Næringspark AS ble tildelt 150.000 kroner i tilskudd til markedsføring.

Festivalen Bakgården har befestet seg om en samfunnsutvikler og opplever stor interesse både fra publikum, artister og interessenter. Festivalen får 30.000 kroner i tilskudd fra næringsfondet.

Norsafety AS får 100.000 kroner til å heve kompetansen om sikkerhet og skadeforebygging når kommunene skal etablere og drifte snøskuterløyper.

SP Maskin AS får 50.000 kroner til et forprosjekt om skipsopphugging på Rødskjær.

Nærbutikken på Lundenes får 42.000 kroner fra næringsfondet. Nesshågan Eiendom AS på Bjarkøy skal drive helårs reiseliv og overta stedet Midgard. Turistene skal tilbys en arktisk vinternatt i skjærgården med stjernehillem, nordlys og uvær. Dette i tillegg til sommeropplevelser. Tiltaket får 100.000 kroner i tilskudd.

Inge-Mikal Pedersen fikk 20.000 kroner til støtte for å kjøpe melkekvote. Harstad Haandtverksbryggeri AS fikk 35.000 kroner til markedsføring i forbindelse med oppstart av et mikrobryggeri. Totonor AS fikk 75.000 kroner til rekruttering og utdanning for å sikre og utvikle driften. Gårdbruker Johan Arne Lund får 25.000 kroner til restart av driften etter sanering. Beløpet skal gå til innkjøp av avlspurker.

Gårdbruker Paul Lund får 40.000 kroner som skal gå med på å øke driften ved å kjøpe melkekvote.

Harstad Skipsindustri AS får 100.000 kroner til ”Støperiet kulturscene”. Julebyen i Nord får 50.000 kroner til å utvikle prosjektet slik at det over tid kan gi ringvirkninger innenfor handel og reiseliv.