Aktor Elisabeth Nutti tror ikke et ord på forklaringene til mannen i 50-årene som er tiltalt for forsikringsbedrageri og forsøk på tyveri.

Hun krever at Trondenes tingrett dømmer han til seks måneders fengsel, derav 90 dager foreslås gjøres betinget på grunn av lang tid med etterforskningen. Den eldste saken er to år gammel. Forsvarer Tom Ovesen krever at hans klient frifinnes på alle punkter.

I går var det prosedyrer i den to dager lange saken der 16 vitner har prøvd å belyse de enkelte punktene. Alvorligst var tiltalten om at han skal ha forsøkt seg på forsikringsbedrageri på 270.000 kroner. I 2013 skal det ha vært et innbrudd i eneboligen og et sølvtøysett til 80.000 kroner, verktøy til 79.000 kroner og et maleri til 110.000 kroner ble meldt stjålet. Han fikk utbetalt forsikringspenger for verktøyet og telesølvet.

Noen måneder senere utførte politiet en ransakelse av boligen og da fant de verktøy og sølvtøy.

Mye av saken handlet om det var hans telesølv som ble funnet i boligen eller om det var eid av hans samboer. Tiltalte hevdet at han hadde den lange typen, mens det som ble beslaglagt var en kortere type. (Telesølv finnes i tre lengder)

Aktor Nutti sa i sin prosedyre at hun ikke trodde på noen av tiltaltes forklaringer. Hun mente at samboeren, som hevdet hun hadde fått et telesett hos sin bestefar, og ekskona som sa to vidt forskjellige ting i politiavhøret og i retten, heller ikke innga tillitsvekkende vitnemål.

Mistet gangsynet

Et vitne, med 36 års erfaring i gullsmedbutikk, hevdet at den lange typen, som tiltalte hevdet å eie, ikke selges i Norge.

– Samboeren er i stand til å lyge. Vi har sett at hun prøvde å skjule en hasjklump og påsto det var en lighter. Det svekker hennes vitnemål. Hvis samboeren eide dette settet, hvorfor har ingen av vitnene, mora og tanta, sett det i bruk hos henne. Hvorfor har ikke tiltalte framlagt et eneste bilde av det såkalt lange spisebestikket. Det er også påfallende at vi finner tiltaltes dåpsskje sammen med det som skal være samboerens sett, sier hun.

Forsvarer Tom Ovesen mente politiet har mistet gangsynet i bevisføringen, og minnet om at Påtalemyndigheten skal være objektiv.

– Det er liten tvil om at tiltalte eide et slikt telesølvsett, og politiets undersøkelser beviser ikke at det beslaglagte settet er det som ble meldt stjålet. Ekskona sa i retten at det som ble forevist henne i retten, er for kort til å være det de hadde. Samboeren vitnet og sa at hun var sikker på at det var hennes. Samboeren framsto sikker og troverdig. Det meste tyder på at tiltalte hadde lang type,noe det beslaglagte ikke er, og dermed skal han frifinnes på dette punktet, sier han.

Tiltalte sa i sin forklaring at verktøyet var gjenglemt av polske snekkere og at maleriet hadde han fått for en jobb han gjorde på Giævergården.

– Han har ikke klart å dokumentere at han har kjøpt verktøyet og heller ikke dokumentert at han fikk maleriet som betaling, sier aktor.

Mannen i 50-årene var også tiltalt for trusler mot to personer som tok seg til rette i hans lager. De skulle hente ut eiendelene til den ene personen.

– Tiltaltes opptreden var egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Han ropte og skrek og truet en ung jente med å skulle ”måke henne ned”, samtidig som han hadde knyttneven helt oppi ansiktet hennes. Han truet med å skalle ned en ung gutt, sier Nutti.

Forsvarer Ovesen mente at ungdommene tok seg til rette på et lager tilhørende tiltalte.

– Han hadde all mulig grunn til å bli sint, og det er ikke ført beviser for at han framsatte trusler.

Skiftet dekk

Tiltalepunktet om at han skulle ha førsøkt å stjele en kabel fra Andøy Space Center var godt bildelagt.

– Mannen som tok bildene gjorde det eneste riktige, ellers ville det blitt vanskelig å bevise at tiltalte var på stedet, sier aktor.

Nutti viste til at en nabo hadde sett tiltalte gjennom kikkert og så at han kveilet ut mange meter kabel og begynte å høgge på den med øks.

– Jeg fester ikke lit til tiltaltes forklaring. En kabel detter bare ikke oppi en henger. Og det at tiltalte først nektet for at det var hans henger, svekker hans troverdighet, sier Nutti.

Ovesen var av en helt annen oppfatning, og sa at det var natulig å svinge ned der når man hadde punktert.

– Han flyttet på en kabeltrommel for å komme til noen plattinger som han skulle legge under hengerfestet når han skiftet hjul. Man bruker ikke en time på å stjele en kabel, sier forsvareren.

Aktoratet la ned påstand om frifinnelse for tyveriet fra Scandic Harstad.

– Ingen har sett hva som var i posen som tiltalte bar ut av hotellet, sier Nutti.

Nutti viste til at tiltalte tidligere hadde blitt dømt to ganger til betinget fengsel, som hun mener bør være en sterk motivasjon til å holde seg på den smale sti.

– Det har ikke tiltalte gjort og derfor mener vi at ubetinget fengselstraff er på sin plass. I tillegg bør han betale erstatning til Andøy Space Senter på 21.550 kroner og til Eika forsikring på 118.120 kroner.

Forsvarer Ovesen mener at tiltalte ikke skal betale erstating eller dømmes til fengsel, men frifinnes på alle punkt.

Tom Ovesen mener Påtalemyndigheten har mistet gangsynet i denne saken, og minnet Trondenes tingrett om at ingen skal dømmes for enhver pris, og at politiet skal være objektiv i sin etterforskning. Foto: Odd Leif Andreassen