– Dette er helt forferdelig. Nå må vi bare berge stumpene.

Det sa Aps gruppeleder, Kari-Anne Opsal i formannskapet i går. Lederen i økonomiutvalget er frustrert over at kommunale barnehageplasser må legges ned. Bakrunnen er færre barn og at kommunen er forpliktet til å fylle opp den nye, private barnehagen som bygges på Stangnes.

Berger Fauskevåg

Rådmannen foreslo i sitt budsjettfremlegg å legge ned Vika barnehage med 16 plasser og tre ansatte, Brattbakken barnehage med 36 plasser og seks voksne og Fauskevåg barnehage med 18 plasser og tre voksne. Det skulle skje fra neste barnehageår, og ville ramme 70 barn og 12 ansatte.

I formannskapet i går gjorde flertallet første framstøt i arbeidet med ”å berge stumpene”.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti går inn for at Fauskevåg barnehage i alle fall opprettholdes barnehageåret 2016 og 2017. Den skal fortsatt ha to avdelinger. Rådmannen blir bedt om å gå i dialog med organisasjonene og andre berørte for å se på fremtiden til barnehagen.

Samtidig sier de nei til planene om en ny avdeling med 18 plasser i den private Løvåsen barnehage neste barnehageår.

Om barnehagen likevel oppretter de nye plassene, forutsetter flertallet at de ansatte sikres samme lønn og pensjonsvilkår som de hadde i de kommunale barnehagene.

Helt uforberedt

Det som er klart er at Brattbakken barnehage ved sykehuset blir lagt ned høsten 2016. Det samme gjelder Vika barnehage. Foreldre ved Brattbakken barnehage har protestert heftig mot å legge ned den sentrumsnære barnehagen.

Det kom som lyn fra klar himmel både på politikere og foreldre at kommunen neste år vil få altfor mange plasser i barnehagene. Barnekullet som ble født i 2010, var ifølge administrasjonen spesielt stort. Når disse går over i skolen neste år, vil det komme cirka femti færre barn inn. For ikke å tape penger, må det kuttes.

– Vi har hele tiden trodd at barnetallet skulle gå oppover, så opplever vi at det går andre veien, konstaterer Opsal.

Betydelig færre plasser i barnehagene, betyr også at antall ansatte må reduseres.

– De berørte burde ha vært orientert langt tideligere. De ansatte og deres organisasjoner få være med i denne prosessen. , sa Opsal.

Kan ikke reverseres

15. november i fjor vedtok daværende samarbeidspartnere: Ap, Høyre, Venstre, KrF og Senterpartiet, å privatisere byggingen av den nye barnehagen på Stangnes. Kontrakt er undertegnet, og høsten 2017 er Trygge barnehager klar til å ta imot 102 barn i en seks avdelings barnehage.

– Anbudspapirene er skrevet under. Vi er bundet til avtalen, og kan ikke gjøre noe med det. Det vi trodde skulle bli en barnehage som ville komme i tillegg til de vi har, kommer i stedet for de kommunale. Det er fryktelig å legge ned kommunale arbeidsplasser og barnehageplasser. Dette er altså konsekvensen av privatiseringen, sa Kari-Anne Opsal til Harstad Tidende.

I formannskapet gjorde hun det klinkende klart at det ikke kommer på tale med mer privatisering av barnehagen i løpet av denne fire-årsperioden. Saken skal behandles i kommunestyret torsdag.