Ifølge daglig leder Tore Bjørnå for Norbase på Stangnes betyr kontrakten, som trer i kraft i 2016, betydelig økt aktivitet for selskapet.

Må ta i bruk 50 mål

– Avtalen innebærer at vi skal lagre alt utsyr for HV-16 fra blant annet Bjerkvik, Setermoen og Bardu i containere på vårt område på Stangnes. Her skal det på det meste oppbevares 200 containere fullastet med alt utstyr, untatt våpen og ammunisjon, som brukes i forbindelse med øvelser.

– Det betyr at vi må ta i bruk store deler av de om lag 50 målene vi disponerer innefor eget areale. I tillegg er det ikke usannsynlig at vi på sikt må bygge et eget nytt lagerbygg, forteller Bjørnå.

Må ansette flere

Han er forsiktig med å anslå i kroner og øre verdien på denne avtalen, men velger heller å fokusere på omfanget av avtalen, som strekker seg 7 år frem i tid.

– I og med at dette er en avtale som er signert med Wilh. Wilhelmsengruppen har ikke jeg kunnskap om hva vi snakker om av beløp i denne sammenheng. Men for oss vil den utvilsomt bety at Norbase befester sin posisjon som logistikknutepunkt i regionen.

I og med at vi også vil støtte Forsvaret med logistikkpersonell i forbindelse med øvelser og beredskap, vil det nok også bety at vi må ansette flere, uten at jeg per i dag kan si nøyaktig hvor mange det vil dreie seg om , sier Bjørnå.

Forsvarssjefen

I forbindelse med inngåelsen av denne beredskapskontrakten uttalte blant andre forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen følgende;

– Dette er første gang Forsvaret inngår en så viktig og omfattende beredskapskontrakt med med en sivil næringslivsaktør.

Sikkerhetssituasjonen har endret seg, og vi må tenke helt nytt. Denne beredskapskontrakten vil i så måte styrke Forsvarets reaksjonsevne og Wilhelmsengruppens og NorSea Groups logistikkleveranser vil ha en vesentlig betydning for vår beredskap i tillegg til at den gir oss større utholdenhetsevne, mener Bruun- Hanssen

Vårt oljefunn

Bjørnå peker videre på at Norbase i sin tid ble etablert på grunnlag av et stortingsvedtak om at Nord- Norges forsyningsbase til fremtidige oljefelt i Lofoten og Senja skulle ligge i Harstad.

– Siden har vi ligget på vent i forhold til økt oljeaktivitet i nord.

– Når vi nå gjennom våre eiere er blitt en del av denne beredskapsavtalen nøler jeg ikke med å si at dette er Norbases ”oljefunn”, sier en tydelig fornøyd Tore Bjørnå.

Haakon Bruun-Hanssen er fornøyd med beredskapsavtalen som er inngått med blant andre Norbase i Harstad. Foto: Lars Richard Olsen