Hendelsen han er dømt for startet utenfor Harstad Tidende i Storgata i november i fjor, og eskalerte til sparking inne på politistasjonen. På det aktuelle tidspunktet hadde mannen ennå eierskapet til hunden, som nå for lengst er omplassert med tvang. Domfelte, som var beruset, hadde sovnet på trappa til avisa. Ved arrestasjonen slo han seg vrang.

To forhold

Da rettssaken gikk av stabelen i Trondenes tingrett 12. november i år ble mannen kjent skyldig i «for ved vold å ha søkt å formå en offentlig tjenestemann til å foreta eller unnlate en tjenestehandling eller å forhindre han under en sådan». Han ble også domfelt for å ha oppbevart 1,6 gram hasj.

I retten forklarte mannen at han hadde smakt alkohol, men var likevel «fin og klar». Det var ikke han, men en kompis av han som hadde sovnet midt i sentrum. Tvert i mot var han våken og gikk forbi Harstad Tidende da politiet plutselig dukket opp og la han i bakken uten forvarsel. Ifølge domfelte gjorde denne «politivolden» han både sint og aggressiv. I forbindelse med volden han ble utsatt for, var det mulig at en av de to betjentene hadde fått et spark i en fot, forklarte mannen i retten. Domfelte uttrykte ingen anger for handlingen. Han mente politibetjenten fortjente sparket. Til tross for at han mente seg utsatt for vold av ordensmakten, hadde han ikke anmeldt forholdet.

Trakassering

Politikvinnen som mottok sparket på foten forklarte at domfelte sov på trappeinngangen til avisa da de ankom stedet. Ved siden av ham lå hunden «Freddy». Mannen ble forsøkt vekket en rekke ganger. Han luktet sterkt av alkohol, vitnet hun. Da de etter hvert fikk kontakt med han, nektet han å gå hjem og sove, og ble hissig. Ifølge politikvinnen skal han også ha trakassert henne, kalt henne «fitte» og «stygg», i tillegg til å true med å drepe henne. Mannen ble tatt med til stasjonen, der han forsøkte å sparke flere politibetjenter, og lyktes med å treffe en. Politiet benektet for øvrig på det sterkeste at de hadde brukt uforholdsmessig mye makt under pågripelsen. Retten fant i det store og hele politiets versjon av begivenhetene å være den korrekte beskrivelse av hendelsesforløpet. Mannen er tidligere domfelt en rekke ganger. Både for vold mot offentlig tjenestemann, og for narkotikaforbrytelser. Retten fant derfor ingen formildende omstendigheter som skulle tilsi betinget fengsel eller samfunnsstraff.