Frankrike raser mot amerikansk overvåking

Tonen mellom Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (t.v.) og USAs utenriksminister John Kerry var tilsynelatende god da de to deltok på et møte om Syria i New York i september. Nå vil imidlertid franskmennene ha oppvask om amerikansk overvåking. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Paris (NTB-AFP): USAs ambassadør i Paris måtte mandag møte i fransk UD for å svare på anklager om at amerikansk etterretning har drevet massiv overvåking av telefonsamtaler på fransk jord.

I en artikkel i avisen Le Monde går det fram at USA i all hemmelighet har tappet informasjon fra millioner av franske telefonsamtaler. Avlyttingen har skjedd i regi av National Security Agency (NSA), som også anklages for å ha drevet med omfattende overvåking av internettbrukere.

– Jeg har med umiddelbar virkning innkalt USAs ambassadør, og han vil bli tatt imot i formiddag ved Quai d'Orsay (utenriksdepartementet), sa utenriksminister Laurent Fabius mandag.

Innenriksminister Manuel Valls sa samme dag at han er sjokkert over opplysningene i Le Monde.

– Hvis en alliert spionerer på Frankrike eller på andre europeiske land, er det totalt uakseptabelt, sa Valls.

Ifølge Le Monde registrerte NSA 70,3 millioner data fra franske telefonsamtaler i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013. De avlyttede personene var enten mistenkt for å ha koblinger til terrorisme, eller de var knyttet til fransk næringsliv og politikk, skriver avisen. (©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Nord-Korea truer med å skyte ned amerikanske fly

Nord-Korea mener president Donald Trump har erklært krig og forbeholder seg retten til å skyte ned USAs bombefly i internasjonalt luftrom. Dette avvises av USA.

Libanons president vil at 1,5 millioner syriske flyktninger begynner å reise hjem

Libanons president Michel Aoun ønsker at FN fra nå av bruker penger på å sende landets 1,5 millioner syriske flyktninger tilbake til Syria.

USAs høyesterett avlyser høring om det forrige reiseforbudet

USAs høyesterett har avlyst en høring om reiseforbudet for seks muslimske land etter at Trump-administrasjonen erstattet det med et nytt forbud.

Det hvite hus avviser at USA har erklært krig mot Nord-Korea

Det hvite hus sier at påstanden om at USA har erklært krig mot Nord-Korea, er absurd.

Egyptisk opposisjonsleder dømt til tre måneders fengsel

Den egyptiske opposisjonspolitikeren Khaled Ali er dømt til tre måneders fengsel for usømmelighet, noe som kan koste ham muligheten til å bli presidentkandidat.

Allsang for etterlengtet hus

12 års ventetid er over. I går fikk endelig barn og deres familier sitt eget hus midt i sentrum. Ikke rart ordføreren sang av glede da hun åpnet huset.

Henning Solberg er imponert over Jonas Dalseth Jacobsens NM-gull:

Storskryt fra rally-profil

– Jonas Dalseth Jacobsen er et jævlig stort talent!

Gangbru pyntet med banner for NM-helten

Gangbrua ved Ford i Kanebogen er pyntet med plakater, banner og fakler for NM-helten.