Frankrike raser mot amerikansk overvåking

Tonen mellom Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (t.v.) og USAs utenriksminister John Kerry var tilsynelatende god da de to deltok på et møte om Syria i New York i september. Nå vil imidlertid franskmennene ha oppvask om amerikansk overvåking. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

Paris (NTB-AFP): USAs ambassadør i Paris måtte mandag møte i fransk UD for å svare på anklager om at amerikansk etterretning har drevet massiv overvåking av telefonsamtaler på fransk jord.

I en artikkel i avisen Le Monde går det fram at USA i all hemmelighet har tappet informasjon fra millioner av franske telefonsamtaler. Avlyttingen har skjedd i regi av National Security Agency (NSA), som også anklages for å ha drevet med omfattende overvåking av internettbrukere.

– Jeg har med umiddelbar virkning innkalt USAs ambassadør, og han vil bli tatt imot i formiddag ved Quai d'Orsay (utenriksdepartementet), sa utenriksminister Laurent Fabius mandag.

Innenriksminister Manuel Valls sa samme dag at han er sjokkert over opplysningene i Le Monde.

– Hvis en alliert spionerer på Frankrike eller på andre europeiske land, er det totalt uakseptabelt, sa Valls.

Ifølge Le Monde registrerte NSA 70,3 millioner data fra franske telefonsamtaler i perioden 10. desember 2012 til 8. januar 2013. De avlyttede personene var enten mistenkt for å ha koblinger til terrorisme, eller de var knyttet til fransk næringsliv og politikk, skriver avisen. (©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Sky News: Myanmar og Bangladesh har undertegnet avtale om retur av rohingyaer

Myanmar og Bangladesh har undertegnet en avtale for å returnere rohingya-flyktninger, opplyser en myanmarsk tjenestemann til Sky News.

Irakiske styrker innleder aksjon mot IS' siste skjulesteder i ørkenen

Irakiske styrker har igangsatt en aksjon mot det som skal være IS' siste skjulesteder i ørkenen nær grensen til Syria.

USA stanser reiser til Rakhine

USA stanser alle reiser for amerikanske tjenestemenn til delstaten Rakhine i Myanmar. Det skjer etter at USA slo fast at det foregår etnisk rensing i området.

Politi avviser voldsbruk mot flyktninger i australsk leir på Papua Ny-Guinea

Politiet på Papua Ny-Guinea avviser anklager om bruk av makt for å flytte flyktninger fra en omstridt australsk flyktningleir på øya Manus til en ny leir.

– Trump avslørte israelsk etterretningsoppdrag i Syria for Russland

President Donald Trump avslørte i mai en hemmelig israelsk aksjon mot en IS-celle for Russland, skriver Vanity Fair.