Guterres gratulerer Abbas med Hamas-avtale

Fatah-toppen Azzam al-Ahmed (til høyre) og Hamas' representant Saleh al-Arouri signerte en forsoningsavtale under en kort seremoni i den egyptiske etterretningstjenestens hovedkvarter torsdag. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix

Generalsekretær António Guterres sier FN vil støtte Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene i gjenopptakelsen av ansvaret på Gazastripen.

FN-sjefen har ringt den palestinske presidenten og gratulert ham med samarbeidsavtalen Fatah signerte med Hamas torsdag. Den legger opp til at Hamas overlater makten på Gazastripen til Abbas og selvstyremyndighetene innen 1. desember.

Guterres understreker at det er akutt behov for å håndtere den humanitære krisen på Gazastripen. Han trekker spesielt fram den store mangelen på elektrisitet og behovet for å bedre tilgangen til enklaven.

Avtalen innebærer ifølge Fatah-ledere at straffetiltakene Abbas har innført mot Hamas-styrte Gaza de siste månedene, skal opphøre. Blant sanksjonene er stans i betalinger av strømregninger. Israel har derfor kuttet forsyningen, og Gazastripens innbyggere har måttet klare seg med bare et par timers strøm daglig.

Detaljene i avtalen er fortsatt uklar, og flere tidligere forsøk på forsoning har mislyktes.


(©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Russisk TV-profil vil utfordre Putin

Den russiske TV-profilen og Putin-kritikeren Ksenia Sobtsjak vil stille som kandidat i det russiske presidentvalget neste år.

Homofile pågrepet i Tanzania 

Tolv menn er pågrepet under en aksjon mot homofile i Tanzanias hovedstad Dar es Salaam, opplyser politiet i landet.  

Demokrater og republikanere splittet i synet på likestilling

Demokrater og republikanere i USA er dypt splittet i synet på likestilling, viser en ny undersøkelse. 

Røde Halvmåne slår alarm om situasjonen i Idlib-provinsen

Tyrkias Røde Halvmåne slår alarm om den humanitære situasjonen i Idlib-provinsen i Syria, der 800.000 sivile lever i provisoriske leire. 

Sveriges utenriksminister utsatt for seksuell sjikane

Sveriges utenriksminister Margot Wallström er en av svært mange kvinner som nå forteller at de har opplevd seksuell sjikane, og hun etterlyser politiske tiltak.

Annerledesklubben

I de fleste lokale klubber snur man seg nå til høyre og venstre for å klare å stille lag til kamper. Foruten i Skånland da. Der er det helt motsatt.

Multicultura 2017:

Viser mangfoldet

Stor stein i grøfta

Det virker å være sesong for steinras.