Det hvite hus oppfordrer til straffeforfølgelse av Comey

Det hvite hus' talskvinne Sarah Huckabee Sanders ber justisdepartementet vurdere å straffeforfølge den tidligere FBI-sjefen James Comey. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

Det hvite hus oppfordrer justisdepartementet til å vurdere straffeforfølgelse av den sparkede FBI-sjefen James Comey.

For andre dag på rad antyder Det hvite hus’ talskvinne Sarah Huckabee Sanders at Comey brøt loven da han ba en venn lekke et notat han hadde skrevet om sitt møte med president Donald Trump tidligere i år. Comey fikk sparken av USAs president Donald Trump i mai.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det høyst usedvanlig at Det hvite hus blander seg inn i departementets anliggender.

– Å lekke FBI-notater om en sensitiv sak, uansett graderingsnivå, er å bryte loven, inkludert personvernloven, en vanlig FBI-ansettelseskontrakt og taushetspliktavtalen som alle ansatte må signere. Jeg tror det er ganske tydelig at dette vil da være en overtredelse, sier Sanders.

– Jeg er ingen advokat, men jeg mener faktaene rundt saken er veldig klare, fortsetter hun.

Tirsdag kalte Sanders Comeys handlinger for «svært uanstendige, og sannsynligvis ulovlige». På spørsmål om Trump vil oppfordre justisdepartementet til å ta initiativ til å straffeforfølge Comey, sa Sanders:

– Det er justisdepartementets jobb, og noe de helt klart burde vurdere.

Det skapte stor oppmerksomhet i mai da Trump ga Comey sparken. Mandag sa Trumps tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, at ved å sparke Comey gjorde Trump «den største feilen i moderne politisk historie».

Han mener at hvis Comey ikke hadde fått sparken, så ville det aldri ha blitt nedsatt en spesialkomité ledet av Robert Mueller til å etterforske forbindelsene mellom Russland og Trumps valgkampteam. Eksperter og medier har spekulert i hvorvidt Comey ble sparket fordi Trump ønsket å sette en stopper for etterforskningen.

(©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Desperat leting etter overlevende i ruinene i Mexico by

Redningsarbeidere og frivillige jobber desperat for å finne overlevende i ruinene etter jordskjelvet i Mexico. 225 personer er bekreftet døde.

Over 50 land signerer traktat om forbud mot atomvåpen

Over 50 land signerte onsdag en traktat om forbud mot atomvåpen. Ingen av dem var NATO-land.

USA gir 32 millioner dollar i nødhjelp til rohingya-flyktningene

USA sier landet vil gi nesten 32 millioner dollar i humanitær hjelp til rohingya-muslimer som har flyktet fra Myanmar.

Solberg: – Vi må redde havet 

Under en norskarrangert havkonferanse på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York, tar Erna Solberg til orde for internasjonalt samarbeid for å redde havet.

25 drept i sammenstøt i Sør-Sudan

25 mennesker er drept i sammenstøt mellom opprørere og regjeringsstyrker i Sør-Sudan, sier en talsperson for militæret.