Minnemarkering for dem som døde da MH17 ble skutt ned

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok da monumentet ble avduket. Det gjorde også en gruppe lokale barn med solsikker i hendene. Foto: AP/NTB scanpix

Nesten 2.000 pårørende deltok under avdukingen av et minnesmerke for dem som døde da et fly fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina for tre år siden.

– Disse ofrene kan aldri bli glemt. Dette monumentet er for nåtiden, og for framtidige generasjoner, sa Evert van Zijtveld, som leder en organisasjon for de pårørende.

I alt 298 trær er plantet nær Schiphol lufthavn ved Amsterdam – ett tre for hver av dem som døde. Trærne er plantet i en sløyfe og omkranser en stålvegg og en skulptur som forestiller et øye som skuer opp mot himmelen.

Rundt trærne og skulpturen er det solsikker, som skal minne om solsikkeåkrer hvor vrakdeler fra flyet ble funnet øst i Ukraina.

Kongen og dronningen

Minnesmerket ble presentert mandag, nøyaktig tre år siden Malaysia Airlines flygning MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina.

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok i seremonien i Vijfhuizen-parken. Det gjorde også representanter for den nederlandske regjeringen.

MH17 var på vei fra Schiphol-flyplassen i Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia da det styrtet i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina 17. juli 2014. Etterforskningen viste at passasjerflyet ble truffet av en rakett.

Pro-russiske opprørere

Raketten var russisk-produsert og skutt opp fra et jorde kontrollert av pro-russiske opprørere, konkluderte en gruppe etterforskere fra flere land i fjor.

En mobil oppskytingsrampe skal ha blitt fraktet over grensa fra Russland, for deretter raskt å ha blitt fraktet tilbake igjen etter nedskytingen av flyet. Tidligere har amerikansk etterretning uttalt at de pro-russiske opprørerne trolig skjøt ned passasjerflyet ved en feil.

Både regjeringen i Russland og opprørerne i Øst-Ukraina har avvist etterforskernes konklusjon. Rundt tusen personer er etterlyst i forbindelse med nedskytingen, men ingen er så langt pågrepet.

(©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Venezuelas opposisjon vil demonstrere i ytterligere tre dager

Opposisjonen i Venezuela oppfordrer folk til å fortsette å demonstrere de tre neste dagene, på tross av president Nicolás Maduros demonstrasjonsforbud.

Frankrike må vente med asylsentre i Libya 

Frankrikes plan om å sette opp asylsentre i Libya i sommer er ikke mulig på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.  

Representantenes hus har godkjent milliarder til grensemur

Representantens hus i USA vedtok torsdag et budsjett på 788 milliarder dollar, som inkluderer 1,6 milliarder til å bygge en mur på grensen til Mexico.  

Netanyahu vil dømme palestinsk 19-åring til døden

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener den palestinske 19-åringen som drepte tre bosettere på den okkuperte Vestbredden, bør straffes med døden. 

Historisk lav oppslutning om Brasils president

Brasils korrupsjonsanklagede president Michel Temer er definitivt ingen populær mann, skal man tro en fersk meningsmåling.

Ønsker at matmarkedet flyttes

Næringsdrivende i sentrum ønsker matmarkedet hjertelig velkommen. Men håper de ikke okkuperer parkeringsplassene ved busstorvet i fremtiden.

Juksastevnet på Grytøy 2017:

Fredag braker det løs

Når sjørøverne kommer til båthavna på Lundenes fredag, blir det starten på en helg med liv og røre på Grytøya.

Fiskeridikretoratet ønsker tips:

Rømt laks i Nordland

Krig og kjærlighet på liv og død

Løytnant Helene Hilmarsen holder et gripende foredrag fredag under juksastevne på Grytøy

Søkere på skoleplass fikk svar

I dag har nær 600 søkere på skoleplass i den videregående skole i Nordland fått svar fra fylket.

Mange stikker av etter å ha kjørt på dyr

Hver sommer opplever bønder at dyr på beite blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det.

Edvald Boasson Hagen klar for ARN

Etappevinner i Tour de France, Edvald Boasson Hagen stiller på startstreken i Arctic Race of Norway2017.

Må krysse trafikkert vei uten gangfelt

– Hvor mye kan det koste å lage et gangfelt for å trygge skoleveien til barna våre, spør trebarnsmor Marian Grande Holte.

De nye signeringene har ankommet Harstad:

– Med oss vil Medkila være et bedre lag

Tirsdag kveld trente for første gang Medkilas fire nye spillere sammen. Nysignering Jenna McCormick mener at de nye signeringene vil gjøre Medkila sterkere.