Minnemarkering for dem som døde da MH17 ble skutt ned

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok da monumentet ble avduket. Det gjorde også en gruppe lokale barn med solsikker i hendene. Foto: AP/NTB scanpix

Nesten 2.000 pårørende deltok under avdukingen av et minnesmerke for dem som døde da et fly fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina for tre år siden.

– Disse ofrene kan aldri bli glemt. Dette monumentet er for nåtiden, og for framtidige generasjoner, sa Evert van Zijtveld, som leder en organisasjon for de pårørende.

I alt 298 trær er plantet nær Schiphol lufthavn ved Amsterdam – ett tre for hver av dem som døde. Trærne er plantet i en sløyfe og omkranser en stålvegg og en skulptur som forestiller et øye som skuer opp mot himmelen.

Rundt trærne og skulpturen er det solsikker, som skal minne om solsikkeåkrer hvor vrakdeler fra flyet ble funnet øst i Ukraina.

Kongen og dronningen

Minnesmerket ble presentert mandag, nøyaktig tre år siden Malaysia Airlines flygning MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina.

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok i seremonien i Vijfhuizen-parken. Det gjorde også representanter for den nederlandske regjeringen.

MH17 var på vei fra Schiphol-flyplassen i Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia da det styrtet i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina 17. juli 2014. Etterforskningen viste at passasjerflyet ble truffet av en rakett.

Pro-russiske opprørere

Raketten var russisk-produsert og skutt opp fra et jorde kontrollert av pro-russiske opprørere, konkluderte en gruppe etterforskere fra flere land i fjor.

En mobil oppskytingsrampe skal ha blitt fraktet over grensa fra Russland, for deretter raskt å ha blitt fraktet tilbake igjen etter nedskytingen av flyet. Tidligere har amerikansk etterretning uttalt at de pro-russiske opprørerne trolig skjøt ned passasjerflyet ved en feil.

Både regjeringen i Russland og opprørerne i Øst-Ukraina har avvist etterforskernes konklusjon. Rundt tusen personer er etterlyst i forbindelse med nedskytingen, men ingen er så langt pågrepet.


(©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Nord-Korea truer med å skyte ned amerikanske fly

Nord-Korea mener president Donald Trump har erklært krig og forbeholder seg retten til å skyte ned USAs bombefly i internasjonalt luftrom. Dette avvises av USA.

Libanons president vil at 1,5 millioner syriske flyktninger begynner å reise hjem

Libanons president Michel Aoun ønsker at FN fra nå av bruker penger på å sende landets 1,5 millioner syriske flyktninger tilbake til Syria.

USAs høyesterett avlyser høring om det forrige reiseforbudet

USAs høyesterett har avlyst en høring om reiseforbudet for seks muslimske land etter at Trump-administrasjonen erstattet det med et nytt forbud.

Det hvite hus avviser at USA har erklært krig mot Nord-Korea

Det hvite hus sier at påstanden om at USA har erklært krig mot Nord-Korea, er absurd.

Egyptisk opposisjonsleder dømt til tre måneders fengsel

Den egyptiske opposisjonspolitikeren Khaled Ali er dømt til tre måneders fengsel for usømmelighet, noe som kan koste ham muligheten til å bli presidentkandidat.

Allsang for etterlengtet hus

12 års ventetid er over. I går fikk endelig barn og deres familier sitt eget hus midt i sentrum. Ikke rart ordføreren sang av glede da hun åpnet huset.

Henning Solberg er imponert over Jonas Dalseth Jacobsens NM-gull:

Storskryt fra rally-profil

– Jonas Dalseth Jacobsen er et jævlig stort talent!

Gangbru pyntet med banner for NM-helten

Gangbrua ved Ford i Kanebogen er pyntet med plakater, banner og fakler for NM-helten.