Minnemarkering for dem som døde da MH17 ble skutt ned

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok da monumentet ble avduket. Det gjorde også en gruppe lokale barn med solsikker i hendene. Foto: AP/NTB scanpix

Nesten 2.000 pårørende deltok under avdukingen av et minnesmerke for dem som døde da et fly fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina for tre år siden.

– Disse ofrene kan aldri bli glemt. Dette monumentet er for nåtiden, og for framtidige generasjoner, sa Evert van Zijtveld, som leder en organisasjon for de pårørende.

I alt 298 trær er plantet nær Schiphol lufthavn ved Amsterdam – ett tre for hver av dem som døde. Trærne er plantet i en sløyfe og omkranser en stålvegg og en skulptur som forestiller et øye som skuer opp mot himmelen.

Rundt trærne og skulpturen er det solsikker, som skal minne om solsikkeåkrer hvor vrakdeler fra flyet ble funnet øst i Ukraina.

Kongen og dronningen

Minnesmerket ble presentert mandag, nøyaktig tre år siden Malaysia Airlines flygning MH17 ble skutt ned over Øst-Ukraina.

Nederlands kong Willem-Alexander og dronning Maxima deltok i seremonien i Vijfhuizen-parken. Det gjorde også representanter for den nederlandske regjeringen.

MH17 var på vei fra Schiphol-flyplassen i Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia da det styrtet i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina 17. juli 2014. Etterforskningen viste at passasjerflyet ble truffet av en rakett.

Pro-russiske opprørere

Raketten var russisk-produsert og skutt opp fra et jorde kontrollert av pro-russiske opprørere, konkluderte en gruppe etterforskere fra flere land i fjor.

En mobil oppskytingsrampe skal ha blitt fraktet over grensa fra Russland, for deretter raskt å ha blitt fraktet tilbake igjen etter nedskytingen av flyet. Tidligere har amerikansk etterretning uttalt at de pro-russiske opprørerne trolig skjøt ned passasjerflyet ved en feil.

Både regjeringen i Russland og opprørerne i Øst-Ukraina har avvist etterforskernes konklusjon. Rundt tusen personer er etterlyst i forbindelse med nedskytingen, men ingen er så langt pågrepet.


(©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Sky News: Myanmar og Bangladesh har undertegnet avtale om retur av rohingyaer

Myanmar og Bangladesh har undertegnet en avtale for å returnere rohingya-flyktninger, opplyser en myanmarsk tjenestemann til Sky News.

Irakiske styrker innleder aksjon mot IS' siste skjulesteder i ørkenen

Irakiske styrker har igangsatt en aksjon mot det som skal være IS' siste skjulesteder i ørkenen nær grensen til Syria.

USA stanser reiser til Rakhine

USA stanser alle reiser for amerikanske tjenestemenn til delstaten Rakhine i Myanmar. Det skjer etter at USA slo fast at det foregår etnisk rensing i området.

Politi avviser voldsbruk mot flyktninger i australsk leir på Papua Ny-Guinea

Politiet på Papua Ny-Guinea avviser anklager om bruk av makt for å flytte flyktninger fra en omstridt australsk flyktningleir på øya Manus til en ny leir.

– Trump avslørte israelsk etterretningsoppdrag i Syria for Russland

President Donald Trump avslørte i mai en hemmelig israelsk aksjon mot en IS-celle for Russland, skriver Vanity Fair.