Macron vant presidentdebatten

De fem presidentkandidatene som stilte opp til debatt mandag kveld (fra venstre til høyre): Den konservative kandidaten François Fillon, den uavhengige sentrumslederen Emmanuel Macron, venstreradikale Jean-Luc Mélenchon, høyreradikale Marine Le Pen og sosialisten Benoît Hamon. Foto: Patrick Kovarik / AP / NTB scanpix

Frankrikes presidentkandidat Emmanuel Macron var den som overbeviste flest seere under mandagens presidentdebatt, ifølge en meningsmåling 

Fem presidentkandidater deltok i mandagens fjernsynsdebatt, som var den første før presidentvalgets kommende runder den 23. april og 7. mai. Debatten var viktig for alle fem kandidatene ettersom omtrent 40 prosent av velgerne sier at de er usikker på hvem de vil stemme på.

Ifølge nyhetsbyrået TT var det den frittstående kandidaten Emmanuel Macron som overbeviste seerne mest under debatten. Macron støttes av 29 prosent av seerne mot venstreradikalen Jean-Luc Mélenchon sine 20 prosent. Den konservative kandidaten François Fillon og høyrepopulistiske Marine Le Pen havnet på en delt tredjeplass med 19 prosent etter den nesten 3,5 timer lange debatten. Sosialistenes kandidat Benoît Hamon kom sist.

Innvandring

Under debatten sa Hamon at innvandringen til Frankrike har vært stabil siden 1930-tallet, og at "likevel har det blitt debatt om innvandring hvert år".

– Vi burde gå inn for en tilnærming som fremmer integrering i stedet for å selge valgbudskap, sa Hamon.

Nasjonal front-leder Marine Le Pen så ting fra et annet ståsted.

– Vi må stanse lovlig og ulovlig innvandring, sa hun, og argumenterte med at ekstremister sniker seg inn i landet sammen med andre innvandrere. Frankrike bør i stedet ta seg av sine egne fattige og arbeidsledige, sa hun og påpekte viktigheten med at Frankrike ikke blir en vag region under EU.

–Jeg vil ikke bli Angela Merkels visestatsminister, sa Le Pen. Ifølge Reuters holdt hun så opp en statistikktavle som viste hvor mye Tyskland har gått fra Frankrike økonomisk etter at de gikk over til euro.

Forbud mot hodeplagg

Le Pen tok også til orde for at Frankrikes forbud mot muslimske hodeplagg i skolene må utvides til å gjelde på alle offentlige steder. Hamon sa han ble kvalm av Le Pen etter at hun beskrev franske skoler som "et daglig mareritt som er så farlig at elevene går til skolen fylt av frykt".

Den venstreradikale kandidaten Mélenchon likte ikke Le Pens budskap om forbud mot alle religiøse hodeplagg, inkludert muslimske hodesjal og jødiske kalotter, og spurte om hun også vil forby folk fra "å ikle seg lange eller korte skjørt" av religiøse årsaker.

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA var det han, som ligger bakerst på meningsmålingene, som hadde de beste utsagnene og ifølge avisen Le Figaro var han den mest nevnte blant seerne på Twitter.

Macron-anklage mot Le Pen

Macron, som ifølge flere målinger ligger an til å kappes med Le Pen i presidentvalget, reagerte kraftig etter at Le Pen beskyldte ham for å være tilhenger av muslimsk badetøy.

– Jeg trenger ingen buktaler, repliserte Macron, som anklaget Le Pen for å bruke religion for å splitte befolkningen.

– Du lyver til velgerne ved å vri på sannheten.

– Fellen du havner i, fru Le Pen, er den som splitter det franske folk, sa Macron.

Den konservative kandidaten François Fillon fremsto som svært behersket. Han har under valgkampen måttet håndtere beskyldninger om å ha lønnet sin kone og parets barn med offentlige midler for arbeid de angivelig ikke har utført.

(©NTB)

Mer å lese på ht.no:

 
Ht.no oppfordrer sine leserne til debatt! Vi bruker Facebook-kontoer som grunnlag for debatten. Vi har ytringsfrihet, men ingen ytringsplikt. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir fjernet. Det samme gjelder svært usaklige innlegg. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.
Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Marine Le Pen ønsker tettere samarbeid med Russland

Nasjonal front-leder Marine Le Pen er i Moskva for å møte russiske parlamentarikere, og sier hun ønsker et tettere samarbeid mellom Frankrike og Russland. 

Flere pågrepet etter London-angrepet

Britisk politi har pågrepet ytterligere to personer i forbindelse med terrorangrepet i London.

Foreldrene til Germanwings-flygeren vil renvaske sønnens navn

Foreldrene til Germanwings-piloten Andreas Lubitz ønsker å bruke toårsdagen for tragedien til å presentere bevis som renvasker sønnen. 

Frankrike: Offensiven mot IS' viktigste by Raqqa begynner snart

Offensiven mot ekstremistgruppa IS' viktigste by Raqqa i Syria vil begynne i løpet av noen dager, ifølge regjeringen i Frankrike.

Trump: Stem ja, ellers blir Obamacare stående

USAs president Donald Trump skal ha gitt republikanere et ultimatum om å enten støtte forslaget til ny helsereform eller la Obamacare bli stående.

– Bytt til Harstad Skilag

Han lanserer et bytte fra Medkila til Harstad Skilag fem år etter at han tapte slaget om navneendring forrige gang.

Ny muligheter for barn og unge i Harstad:

Millioner til aktiviteter

Kretslederens oppfordring etter lanseringen av «Idrettsbyen Harstad»:

– Nå må vi unngå splittelse