Skjult reklame florerer hos toppbloggere

Toppbloggerne og kjente profiler på sosiale medier synder stadig når det gjelder skjult reklame. Verst er tilstanden på Snapchat, ifølge Forbrukerombudet. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nytt tilsyn viser at nesten alle de store profilene på sosiale medier fremdeles merker reklame for dårlig. Mest syndes det på Snapchat.

Forbrukerombudet har i et tilsyn sjekket hvordan 20 av Norges største såkalte influencere – toppbloggere og profiler innen sports- og musikkbransjen – identifiserer reklameinnlegg i sosiale medier. Sjekken avdekket at brorparten av dem bryter markedsføringsloven, og 18 av profilene risikerer nå sanksjoner.

– En gjennomgående tendens er at influencerne ikke merker reklameinnlegg på en klar og tydelig måte. I tillegg er det ikke alltid like klart hvilken annonsør de reklamerer for, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Samlet ble det avdekket brudd på markedsføringsloven i sju av ti innlegg som inneholdt reklame. For omtrent hvert tredje innlegg som inneholdt reklame, var det ikke opplyst hvem annonsøren bak markedsføringen var, noe som er et brudd på ehandelsloven. Mange har også plasserer merkingen på en måte som gjør den vanskelig å se. Aller verst står det til på Snapchat.

– Svært mange ser ut til å glemme at også reklameinnleggene de sender på Snapchat, skal merkes som reklame. Det er for eksempel ikke tilstrekkelig å merke den første snappen, for så å sende titalls reklamesnapper etterpå som ikke er merket, sier Haugseth.

Hun peker på at mange av aktørene har stor påvirkningskraft og er svært populære blant barn og unge, noe som gjør god og tydelig merking ekstra viktig.

Av de 20 som ble sjekket, får 18 nå beskjed om å endre eller fjerne ulovlig markedsføring. Forbrukerombudet vil etter nyttår sjekke kontoene deres på nytt.

– Dersom vi avdekker nye lovbrudd, kan det bli aktuelt å fatte vedtak. Det betyr i praksis at veien til økonomiske sanksjoner er kort, sier Haugseth.

(©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Nedbør og vind gir vanskelige kjøreforhold

Kraftig snø, regn og vind fører til vanskelige kjøreforhold i store deler av landet onsdag. Vegtrafikksentralen oppfordrer folk til å kjøre etter forholdene. 

Geolog skal undersøke stengt tunnel i Hordaland

En geolog skal undersøke Nakkagjelstunnelen på E16 mellom Bergen og Voss onsdag formiddag. Tunnelen ble stengt etter et steinras tirsdag.

Ingen nattlig budsjettløsning – nye forhandlinger onsdag

De fire borgerlige partiene kom ikke til enighet om en budsjettavtale etter langvarige samtaler natt til onsdag. Nye møter er varslet onsdag formiddag.

Astrup: – Det kan bli en lang natt

Flere timer inn i et nytt forhandlingsmøte mellom de fire borgerlige partiene, har partene kommet et godt stykke på vei, opplyser Høyres Nikolai Astrup. 

Savnet sjuåring funnet død i Askim

Den sju år gamle gutten som var savnet i Askim tirsdag kveld, er funnet død, opplyser politiet.

Politikerne i tvil om Seljestad er sentrumsnær nok:

Utsetter ny barnehage

Ikke bare førjulsmesse i Stangneshallen:

Har flere bein å stå på

Spillerjakt i Europa

Sonderingene er i gang, og Medkila-trener Margunn Haugenes vet hva hun må ha inn av spillere.

– Tar høyde for unntak

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) sier at regjeringens fokus ikke bare er på fravær.

Kontrollerer byggevirksomhet i Skånland:

Sjekker ukjente bygg