NSB må konkurrere om å trafikkere Sørlandsbanen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Togtrafikken på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen skal konkurranseutsettes fra sommeren 2019.

Det opplyser samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Konkurranse om driften av persontogtilbudene er en viktig del av regjeringens jernbanereform. Dette vil kunne bidra til et bedre togtilbud og sikrer at staten kjøper togtjenester til riktig pris, sier samferdselsministeren.

Planen er å inngå avtale med togselskapet som vinner konkurransen om driften av de tre togtilbudene i det regjeringen kaller Trafikkpakke 1 Sør, i juni 2018. Planlagt trafikkstart er i juni 2019.

Beholder billettinntektene

– I dag har Jernbanedirektoratet sendt ut konkurransegrunnlaget for Trafikkpakke 1 Sør, som omfatter togtilbudene på Sørlandet. Vi er opptatt av å høste erfaringer og lære underveis, og derfor skal konkurransene om de øvrige persontogtilbudene lyses ut suksessivt de kommende årene, sier Solvik-Olsen.

Trafikken skal konkurranseutsettes i en nettokontrakt. Dette betyr at togselskapet som får kontrakten, beholder alle billettinntektene selv.

Hongkong

På forhånd har Samferdselsdepartementet plukket ut åtte selskaper som skal delta i anbudsrunden. Svenske Statens Järnvägar, tyske Arriva, Britiske Go-Ahead, franske Keolis og Mass Transit Railway (MTR) fra Hongkong. I tillegg skal norske NSB, Flytoget og Boreal delta i anbudsrunden.

– MTR er en av aktørene som skal konkurrere om anbudet. Det viktigste for oss er at de som skal trafikkere norske jernbaner, snakker norsk og følger norske lover og regler. Det kan hende at vi får gode ideer fra utenlandske aktører som kan levere enda bedre tjenester, sier Solvik-Olsen til NRK.

Konkurransen på Nordlandsbanen, Trønder- og Meråkerbanen, Rørosbanen, Raumabanen og fjerntogtilbudet mellom Oslo og Trondheim lyses ut til våren med planlagt trafikkstart i desember 2019. Konkurransen om persontorgtrafikken på Bergensbanen og Vossebanen lyses ut i desember neste år, med planlagt trafikkstart i desember 2020.

(©NTB)

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Fire pågrepet etter knivstikking i Oslo

En ung mann er alvorlig skadd etter at han ble knivstukket på Furuset i Oslo mandag kveld. Politiet har pågrepet fire personer.

Brann i hus og garasje på Notodden

Fire personer kom seg uskadd ut av et hus som begynte å brenne på Notodden mandag kveld. Brannvesenet har fått kontroll på flammene.

Facebook fjernet invitasjon til Trump-demonstrasjon

Palestinakomiteen inviterte til demonstrasjon mot president Donald Trumps Jerusalem-politikk. Facebook svarte med å fjerne invitasjonen og utestenge lederne.

Over 3.000 rein påkjørt på Nordlandsbanen de siste ti årene 

Under et døgn etter forrige påkjørsel ble nok en reinflokk påkjørt av toget på Nordlandsbanen mandag morgen. De siste ti årene er over 3.000 dyr påkjørt. 

KrF-støtte fjernet femårsgrensen for pleiepenger 

Med KrFs støtte utvides pleiepengeordningen for foreldre som pleier sykt barn, men en lovendring kommer første senere. – Skuffende, sier aksjonister.

Videreførte storkontrakt

Polaris Trykk AS har sikret avtale om trykking av 150 millioner kundeaviser for Coop i 2018 og 2019.

– Milepæl for oss

Harstad Cykleklubb har startet på en ny epoke på veien mot ferdigstillelse av Blåbærhaugen Sykkelpark.

130 år - 130 historier:

Iskongen - helt privat

Han dukker opp hver jul. Men hvem er han - egentlig.

Sender ut pressemelding i slutten av uka:

Taus om overgrepssak